Ceban: În 90 de locații din capitală sunt în curs de instalare circa 300 de bare pentru parcarea bicicletelor

Orașul Chișinău își propune să devină mai prietenos cu bicicliștii și să încurajeze mobilitatea urbană durabilă. În acest sens, în 90 de locații din capitală sunt în curs...

Orașul Chișinău își propune să devină mai prietenos cu bicicliștii și să încurajeze mobilitatea urbană durabilă. În acest sens, în 90 de locații din capitală sunt în curs de instalare circa 300 de bare pentru parcarea bicicletelor.

Proiectul este implementat de Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU), care a contractat un antreprenor în urma unei licitații publice desfășurate la sfârșitul anului 2022. Valoarea proiectului este de 634 de mii de lei.

Suporturile pentru biciclete sunt amplasate în preajma instituțiilor publice, culturale și de agrement, de învățământ, medicale, educaționale, dar și în zone de parc. Acestea sunt construite din bare de metal și sunt ancorate într-o fundație de beton.

Pentru a asigura o aplasare eficientă și corectă a instalațiilor, DGMU a beneficiat de consultanța unui expert delegat de Alianța Biciclete Chișinău, care a oferit recomandări privind locațiile, modul de amplasare și alte aspecte.

“Până în prezent, au fost montate 45 de bare în 13 locații din oraș. Ne dorim să oferim cetățenilor o alternativă la transportul motorizat și să îmbunătățim calitatea aerului și a vieții urbane. Suporturile pentru biciclete vor facilita accesul la instituțiile publice și vor stimula utilizarea acestui mijloc de transport ecologic”, a declarat Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Printre locațiile unde au fost instalate suporturile pentru biciclete se numără Teatrul „Eugene Ionesco”, Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Gara Feroviară, Oficiile Poștale din centrul orașului, Piața Ceucari, Curtea Supremă de Justiție, Liceul Teoretic „M. Lomonosov”, Direcția Generală Mobilitate Urbană și SA „Apă-Canal Chișinău”.

Proiectul face parte din strategia municipalității de a promova mobilitatea urbană durabilă și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. În acest sens, primăria a mai realizat și alte acțiuni, cum ar fi extinderea rețelei de piste pentru biciclete, modernizarea transportului public și organizarea unor evenimente dedicate bicicliștilor.

In this article