Ceban, despre un proiect semnat de Guvernare în 2020, cu privire la modernizarea CET I și II: „Prințesul gazului” tărăgănează un proiect de 92 de mil. de euro, iar în presă face acuzații despre Primărie

Cei de la PAS tărăgănează un proiect de 92 de milioane de euro, pentru modernizarea CET I și CET II, iar în știri acuză că Primăria nu face...

Cei de la PAS tărăgănează un proiect de 92 de milioane de euro, pentru modernizarea CET I și CET II, iar în știri acuză că Primăria nu face nimic în acest sens, deși municipalitatea nu are nicio atribuție. Cu aceste declarații a venit primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței de astăzi de la Primărie.

„În toamnă există riscul să fie o situație cumplită ca urmare a unor decizii pe care le-ați luat inclusiv în cazul Termoelectrica, când Chișinăul, riscă să rămână fără agentul termic dacă nu se va interveni la reparația și modernizarea infrastructurii termoenergetice. Vreau ca toată mass-media să fixeze această zi, și să ne întoarcem peste jumătate de an și să vedeți că voi avea dreptate.
Acest raport despre uzurile și defectele care există vă este pus la dispoziție și măsurile dvs sunt.
Faceți politică în continuare. Deși în raport se spune concret că: Din cauza lipsei unor investiții majore în utilajul de producere la CET-uri sa ajuns la situația când utilajul de producere este cu termenul efectiv de exploatare depășit faptul ce conduce la avarii, eficiență și randament scăzut, respectiv pierderi enorme și imposibilitatea exploatării de mai departe conform normelor tehnice existente.

Dacă nu vă apucați imediat de reparație, riscăm nu doar ca Chișinăul să rămână fără căldură în toamna acestui an, dar să fie majorate iarăși costurile la facturi, plus statul să plătească penalizări pe oră. Aceste costuri ar putea să crească de 2 -3 ori la costul facturilor.

Am citit și citesc un deputat de la PAS: Noutăți bune de la locuitorii de la mun. Bălți. A fost aprobat în Parlament un acord de finanțare în valoare de 15 milioane de euro, din partea BERD. Rog mass-media, foarte atent. Ei încearcă să ascundă. Acolo scrie că „Ei la nivel de Guvern depun eforturi să aducă un proiect similar la Chișinău, odată ce Primăria capitalei nu pare să facă ceva la subiectul dat”. Haideți să vedem cum stau lucrurile de fapt. Termoelectrica nu este întreprindere municipală, repet, Termoelectrica este o entitate a Guvernului, subordonată „dominatorului național, prințesul gazului”. Vreau ca toată lumea să înțeleagă acest lucru. Ceea ce se întâmplă la Bălți, este un proiect Termoelectrica, iar data semnării acestui acord de împrumut, este 30 septembrie 2020. Data intrării în vigoare a proiectului este 29 martie 2021, exact un an în urmă. Data finalizării proiectului este 29 decembrie 2025, iar valoare proiectului este 92 de milioane de euro. Repet, există un proiect, există acordul ratificat, nu de trepădușii de la PAS, dar de cei care au fost până la ei. Beneficiarii este populația municipiului Chișinău, care locuiește în blocuri rezidențiale și case conectate la rețea, școlile, grădinițele, instituții care sunt conectate la rețea.

Pe scurt, ce prevede proiectul: Modernizarea unităților de generare la CET, Reconstrucția unității de generare nr 2 la CET, înlocuirea echipamentelor aferente turbinei cu aburi, modernizarea stepului de control al vibrațiilor, modernizarea cazanului de aburi, prin înlocuirea arzătoarelor, reparația capitală etc. CET-urile să fie reparate. Niciun deget nu a mișcat această guvernare. Acesta este un proiect activ de 92 de milioane de euro, care îi tărăgănează cei de la PAS. Odată în plus, oamenii care sunt plini de incompetență.

Bat alarma către organismele internaționale. Rog secretariatul să trimită scrisori în acest sens”, a declarat Ceban.

Edilul a mai adăugat că săptămâna viitoare va veni cu unele declarații cu privire la centura Chișinău.

In this article