Ceban despre ședința CALM: Am venit cu o serie de probleme ce trebuie să fie rezolvate, însă Grosu a încercat să politizeze subiectul

Ședința CALM de astăzi a fost cu sare și piper între primarul general Ion Ceban și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Edilul a venit cu o serie de probleme...

Ședința CALM de astăzi a fost cu sare și piper între primarul general Ion Ceban și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Edilul a venit cu o serie de probleme ce trebuie să fie rezolvate de către autoritatea centrală, însă Grosu a încercat să politizeze subiectul și să facă trolling.

„Eu vreau ca după această ședință să urmeze acțiuni, nu declarații. Pentru că alte decizii ale dvs, astăzi mă costă în plus ca Primar, ca primărie a capitalei, 300 milioane lei în plus. Eu știu că nici ceilalți primari nu au niciun suport în acest sens, spre mare regret, dar ar fi trebuit să aibă aceste compensații, alături poate de agenții economici.

Vă rog să recitiți angajamentele RM în domeniul democrației locale, pe partea aceasta nu a fost nimic implementat.
– Implementarea foii de parcurs, semnată în aprilie 2020, privind îndeplinirea angajamentelor, ați dat asigurări ferm la Strasbourg că aceste lucruri vor fi implementate. Până când Zero pe această zonă.
– Realizarea angajamentelor electorale pe domeniul administrației publice locale, a statelor de personal și salarizare. Ambele documente conțin angajamente și documente privind consolidarea autonomiei financiare, inclusiv creșterea bazei de venituri, consolidarea autonomiei organizaționale, inclusiv în ceea ce ține de statele de personal.
– Moratoriul – peste 2000 de locuri vacante sunt conservate astăzi în municipiul Chișinău iar pe teritoriul RM acest lucru se ridică la zeci de mii.
– Consolidarea dialogului instituționalizat între CALM, APL și Guvern. Astăzi nu există acest dialog. Dacă noi ne vom întâlni odată pe an, sau la solicitarea CALM-ului, asta nu va rezolva problemele.
– În calitate de primar al municipiului Chișinău, impozitul pe venit al persoanelor juridice este Zero, care este în municipiul Chișinău și alte localități, nu este bine. Creșterea cotei pe impozitul pe venit a persoanelor fizice pentru orașe și municipii.
– Poliție comunitară, locală, este un concept european. Lărgirea domeniului de competență pentru construcțiile ilegale, pentru parcările ilegale, alte activități.
– Delimitarea și evaluarea bunurilor imobile în acest context. Avem astăzi peste 4000 de terenuri care nu sunt delimitate”, a declarat Ion Ceban.

Grosu a zis că la prima rectificare a bugetului pentru 2022 Guvernul va veni cu suport către primăriile din țară. Ministerul Finanțelor face calcule și urmează să se facă modificări la buget. Paralel, președintele Parlamentului a acuzat edilul că abordează subiectele locale ca un „tipic politician în devenire, care folosește platforma CALM, pentru promovare”. Ba mai mult, Igor Grosu a acuzat primarul că nu vine la dialog cu autoritățile centrale, având suport politic prin unii deputați în Parlament.

După mai multe blamări și întreruperi, primarul a continuat discursul pe problemele locale, spunând că aceste discuții CALM ar trebui menținute pe o platformă continuă, să nu rămână doar pe foaie.

„Îmi doresc acțiuni concrete în special în domeniul salarizării, pe partea de transferuri, pe partea de depolitizare. Îmi doresc ca să nu ajungeți doar la primarii PAS, așa cum am văzut la televizor, pentru că sunt și alți primari, sunt primari independenți, și de la alte partide politice, ei tot sunt oameni care au votat și așteaptă rezultate în localitate”, a conchis primarul.

In this article