Ceban, despre Pogromul evreiesc din Chișinău: Un film documentar va fi prezentat vineri în premieră

Un film documentar care prezintă evenimentele tragice din aprilie 1903, când la Chișinău a avut loc un pogrom evreiesc soldat cu zeci de morți și sute de răniți,...

Un film documentar care prezintă evenimentele tragice din aprilie 1903, când la Chișinău a avut loc un pogrom evreiesc soldat cu zeci de morți și sute de răniți, va fi proiectat vineri la Primăria Chișinău. Filmul este realizat de o echipă de profesioniști, cu sprijinul financiar al municipalității și asistența Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Filmul „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc – 1903” se bazează pe mărturii ale martorilor, participanților și victimelor pogromului, care au fost interogați de autoritățile vremii. De asemenea, filmul include analize ale unor istorici moldoveni și străini, care au studiat acest episod dureros din istoria Chișinăului.

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că filmul este o lecție de istorie și o mărturie a suferințelor pe care le-au îndurat evreii din Chișinău în urmă cu 120 de ani. „Este important să cunoaștem și să respectăm istoria tuturor comunităților care au trăit și trăiesc în acest oraș. Acest film este o dovadă a diversității culturale și a toleranței pe care le promovăm în Chișinău”, a spus Ceban.

După premiera de vineri, filmul va fi disponibil online pe site-ul https://jewshistory.md/, unde se pot găsi și alte informații despre istoria evreilor din Republica Moldova.

In this article