Ceban despre motivul închiderii Centrului Covid de la MoldExpo: Sunt mai importante expozițiile decât sănătatea cetățenilor?

Motivul de bază a guvernării pentru închiderea Centrul Covid-19, de la MoldExpo, sunt pierderile financiare pe care le-au avut de 3 milioane de lei, deoarce nu au putut...

Motivul de bază a guvernării pentru închiderea Centrul Covid-19, de la MoldExpo, sunt pierderile financiare pe care le-au avut de 3 milioane de lei, deoarce nu au putut fi organizate expoziții. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care spune că este o rușine cum a fost prezentată informația de către doamna Ministră de la tribuna Parlamentului.

„A mai fost o tentativă în plin val pandemic, care a avut loc ultima dată de închidere a secțiilor de terapie intensivă de la MoldExpo. Și, tot ei la ora 2 de noapte au sunat conducerea de la SF. Treime de a redeschide secțiile de terapie intensivă.

Oamenii murea la propriu în drum și în ambulanțe, deoarece nu erau alte locuri în spitale și doar MOLDEXPO era salvarea.  În   august,   odată   venită   la   conducerea   Ministerului   Sănătății,  nu   a prevăzut   valul patru  al  infecției  cu   coronavirus,  nu   a   dezvoltat  și   nu   a definitivat   un   Plan   de   acțiuni   și   răspuns   al   sistemului   de   sănătate   la aprofundarea crizei pandemice. Anume   din   lipsa   scenariilor   și   a   acțiunilor   strategice din partea Ministerului,   a adus la dezastru și la o tragedie națională provocate de pandemie în   perioada   octombrie-noiembrie   a.c.,   cu   anti-recorduri   absolute   și nemaiîntâlnite de îmbolnăviri și decese zilnice!

Exact pentru asemenea inacțiuni și incompetențe în multe țări miniștrii au fost demiși (ex. în Ucraina, Cehia, Marea Britanie, Iordania, Brazilia etc.)”, a declarat Ceban.

Primarul spune că Centrul COVID-19 a fost apreciat si catalogat ca “o buna practica regionala” atât de World Health Organization in Moldova, cât si de multe Ambasade occidentale.

„În prezent sistam temporar pavilionul pentru staționar COVID și menținem pavilionul pentru triaj a pacienților suspecți.

Trebuie să fim pregătiți de noi posibile erupții pandemice COVID, de noi și plauzibile mutații ale tulpinilor SARS CoV-2”, a punctat Ceban.

 

Edilul a vorbit și despre comunicarea în instituții. „Nu am fost invitați niciodată, nu s-a dorit și nu se dorește de 4 luni de a discuta și a coordona scenariile de intervenție și gestionare pandemică atât la nivel de municipiul Chișinău și de capitala a Republicii Moldova”, a conchis edilul.

In this article