Ceban: Dacă vom avea probleme cu licitațiile de autobuze, atunci vom merge pe formula de ansamblare la Chișinău

Dacă licitația de procurare a noilor autobuze ar întâmpina impedimente, atunci capitala ar putea miza pe troleibuze ansamblate la Chișinău. Cel puțin asta spune primarul general al capitalei...

Dacă licitația de procurare a noilor autobuze ar întâmpina impedimente, atunci capitala ar putea miza pe troleibuze ansamblate la Chișinău. Cel puțin asta spune primarul general al capitalei Ion Ceban.

„Unde am ajuns astăzi? Am ajuns la o concluzie cu toată lumea că avem nevoie de procurare a 100 de autobuze. Urmează să fie pregătit caietul de sarcini, pentru lansarea licitației în acest sens. Caietul de sarcini, facem licitația publică în 45 de zile, după care să trecem la următoarea etapă. Dacă făceam ceea ce aveam de făcut în luna februarie-martie, ar fi fost în iunie, acum cel mai probabil, cel mai rapid, sfârșitul lunii august, asta doar pe partea de autobuze”, a declarat primarul în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„În paralel, ca oamenii să cunoască, noi am dispus ca Regia Transport Electric să participe la o licitație în Riga, acolo sunt casate mai multe troleibuze articulare Solaris. S-au desfășurat două licitații, până când fără succes. Mai sunt și tulburări police în Riga. Este vorba de troleibuze articulare Solaris, care nu arată mai rău decât ceea ce avem noi aici. O unitate de transport costă de la 540 până la 900 de mii euro nouă. În condițiile de licitație, noi participăm la 28-30 de mii de euro prețul de start. Sperăm să nu crească acest preț. Ideea este că avem caroserie de inox, toată electronică, totul arată foarte bine, expertiza care spune că termenul de exploatare este de 7 ani de zile într-o stare foarte bună.

Avem zeci de troleibuze noi, care urmează să fie ansamblate la Chișinău, iaca aici credit contractăm, pentru 30 de troleibuze noi, plus 5 noi mari articulate, tot ansamblate la Chișinău.

După data de 5 septembrie, dacă avem probleme cu licitațiile de autobuze, putem să mergem pe formula de ansamblare la Chișinău. Este și această prevedere în proiectul de decizie”, a conchis primarul.

Amitim că Consiliul Municipal Chișinău a votat propunea primarului general Ion Ceban cu privire la procurarea a celor 100 de autobuze noi pentru municipiul Chișinău.

Astfel, a fost acceptată propunerea grupului de lucru de achiziționare în anul curent:

– 100 autobuze

– asamblarea a 30 troleibuze

– achiziționarea a 18 unități de transport articulat

În a doua etapă urmează să fie achiziționate:

– 150 autobuze

– 70 de troleibuze tradiționale

– 20 de troleibuze articulate

Ion Ceban a mulțumit celor care au susținut această propunere. În cadrul ședinței de astăzi urmează să adopte un proiect cu privire la sistemul electronic de taxare.

 

In this article