Dat fiind situaţia epidemiologică cauzată de coronavirusul COVID-19, este logic că a crescut brusc interesul faţă de produsele dezinfectante. Panicaţi, oamenii cumpără tot ce este prezentat ca şi dezinfectant, fără a intra în esenţă ce reprezintă un produs sau altul. Pentru a face claritate din acest punct de vedere, provincial.md vine cu o mică investigaţie la temă.
Astfel, cea mai mare confuzie constă în faptul că oamenii nu fac diferenţa între un produs antiseptic cosmetic şi un dezinfectant antiseptic. Dar diferenţa e enormă şi de multe ori îţi poate salva chiar viaţa.
Produsele antiseptice cosmetice sunt incluse în Nomenclatorul tarifar cu codul 3304, au cota TVA obişnuită – 20% şi nu figurează în Registrul de Stat al Medicamentelor. Mulţi consumatori sunt induşi în eroare de faptul că producătorii de astfel de produse prezintă avizul Centrului Naţional de Sănătate Publică. Dar acest aviz vorbeşte nu despre calităţile produselor respective de a dezinfecta, ci de faptul că ele nu conţin bacterii, pot fi folosite de oameni, fără a le prejudicia sănătatea. În acelaşi timp, dezinfectanţii sunt incluşi în Nomenclatorul tarifar cu codul 3808, cota TVA este de 8% (ceea ce vorbeşte despre importanţa socială a produselor) şi figurează în Registrul de Stat al Medicamentelor, având eliberate certificatele de rigoare de la Agenţia Medicamentului. În timp ce produsele antiseptice cosmetice pot distruge doar bacteriile, dezinfectanţii pot distruge şi bacteriile, şi fungii, şi toate tipurile de viruşi, inclusiv coronaviruşii. Producătorii de dezinfectanţi trec toate testele pentru a se depista care anume tipuri de bacterii, fungii şi viruşi pot distruge respectivele produse, pe când antisepticile cosmetice nu trec nici un fel de teste de acest tip.
În Moldova avem mai mulţi producători de antiseptice cosmetice, şi doar doi producători de dezinfectanţi. Unul dintre aceştia activează în Zona Economică Liberă „Tvardiţa” – „Luxfarmol”, iar al doilea este din Chişinău – Chemix Grupp SRL. Totodată, doar pe produsele Chemix Grupp SRL e indicat că acestea au fost testate conform standardelor şi cerinţelor europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (prezenţa pe etichetă a standardelor: bactericid (EN 13727+A2), fungicid/levuricid (EN 13624), tuberculocid (EN 14 348), virulicid (EN 1476+A1) şi EN 1500, unul din standardele de bază ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Este foarte important să ştim ce cumpărăm, dacă cu adevărat ne dorim să ne protejăm pe timp de epidemie. Pentru aceasta e nevoie doar să ne documentăm temeinic ce efecte au produsele antiseptice cosmetice şi ce efecte au dezinfectanţii. Şi, desigur, e important să citim atent eticheta produsului înainte de a-l cumpăra, pentru a şti cu certitudine ce achiziţionăm.