Cazurile orientate la destabilizarea ordinii publice și subminarea securității naționale – în vizorul organelor de drept

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 proliferează...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 proliferează în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

Faptele investigate vizează răspândirea acestor informații în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită. În cadrul investigațiilor  a fost stabilit faptul că aceste acțiuni au ca scop crearea în rândul populației din Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale. Prin urmare, faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 și 346 ale Codului penal.

Așa cum investigațiile sunt în desfășurare, alte date urmează a fi comunicate odată ce vor deveni disponibile informații de impact social major, în măsura în care obiectivitatea investigațiilor nu va fi afectată.

Concomitent, se solicită cetățenilor de a se abține de la acțiuni din categoria celor menționate.

In this article