De la începutul verii, peste 600 de persoane au avut nevoie de ajutor medical după ce au fost mușcate de animale sau înțepate de insecte. Potrivit CNAMUP, s-au înregistrat și 109 cazuri de șoc anafilactic dintre care aproape 70, cauzate de înțepăturile de albine sau viespe.
IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că de la începutul sezonului estival, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 664 de persoane, inclusiv 245 copii cu urgențe medicale cauzate de mușcături sau înțepături de animale/insecte.
Totodată, în această perioadă, au fost înregistrate 109 cazuri de șoc anafilactic, dintre care 69 la înțepătura de insectă (albină,viespe, etc.). Astfel, în luna iunie au fost raportate 31 de cazuri de șoc anafilactic la înțepătură de albină/viespe, iar în luna iulie – 32 de cazuri. De la începutul lunii august au fost raportate deja 11 cazuri de șoc anafilactic, inclusiv 6 la înțepătură de albină/viespe.
Potrivit CNAMUP, pe 1 iunie, echipa SAMU Basarbeasca a resuscitat cu succes un bărbat de 56 de ani, care a făcut șoc anafilactic la venin de albină. Ulterior, cu monitorizarea parametrilor vitali pacientul a fost transportat la spital. Cu regret, în această perioadă au fost raportate două cazuri de șoc anafilactic la înțepătura de insectă soldate cu deces.
Șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică severă care pune în pericol viața. Se poate produce de la expunerea la o substanță alergică, la un medicament, la un alergen alimentar sau de la o înțepătură de insectă (albină/viespe). Simptomele se pot declanșa brusc sau pot apărea la câteva ore distanță, printre ele sunt: dificultatea de respirație; tumefierea buzelor sau pleoapelor; amețeala; bătăile de inimă accelerate; urticaria; greața, voma și pierderea cunoștinței.
Șocul anafilactic este o urgență medicală majoră și necesită intervenție imediată. În acest sens, IMSP CNAMUP atenționează populația despre riscul major pentru sănătate în cazuri de înțepături de insecte (albini, viespi, etc) ce prezintă un pericol real pentru viață și sănătate, îndeosebi la persoanele alergice, copii și vârstnici. În situații critice, când viața pacientului se află în pericol eminent, solicitați ajutor la Serviciul 112!
Menționăm că pe 5 august, Iurie Păsat, deputatul PAS, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară a decedat din cauza unui șoc anafilactic provocat de înțepături de viespe.