Caz de rabie într-un sat din Drochia

La Drochia experții din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un caz de rabie. Cazul a fost depistat în satul Șuri din raionul Drochia la o...

La Drochia experții din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un caz de rabie.

Cazul a fost depistat în satul Șuri din raionul Drochia la o bovină.

Ca urmare, cadavrul a fost nimicit conform procedurilor, iar celelalte animale din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice.

De menționat că rabia atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și se transmite la animale și om prin mușcătura unui animal infectat. Mai puțin obișnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul, gura unei persoane sau ale unui animal, precizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Clinic, rabia se manifestă ca encefalomielită acută și, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 16 cazuri de rabie la animale. În rândul populației, ultimul caz de rabie a fost în anul 2019, la un copil din localitatea Goianul Nou, municipiul Chișinău.

In this article