Cauza penală în privința unui bărbat învinuit de trafic de influență a ajuns pe masa magistraților

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui bărbat, fiindu-i incriminată săvârșirea...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui bărbat, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2023, de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție în baza denunțului unui cetățean potrivit căruia, învinuitul, acționând cu intenție directă, din interes material a susținut că poate facilita denunțătorul să obțină o hotărâre favorabilă în cauza penală, în care ultimul avea calitatea de bănuit, pe faptul comiterii infracțiunii de pungășie.

Acesta, susținând că are influență asupra procurorului din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău oficiul Buiucani, care conduce urmărirea penală și, pe care-l poate determina să înceteze urmărirea penală, a pretins pentru sine și pentru altă persoană, bani ce nu i se cuvin, în sumă de 5000 (cinci mii) euro.

Ulterior, au convenit la suma de 4000 (patru mii) euro, bani pe care i-a primit de la denunțător, pentru a influența procurorul de caz, să adopte o decizie de încetare a urmăririi penale în cauza penală menționată.

În continuare, acțiunile învinuitului, au fost urmate de rezultatul urmărit, iar în acest sens, în aceeași zi în care învinuitul a primit banii, urmărirea penală în privința denunțătorului, învinuit de pungășie, a fost încetată de către procuror, pe faptul împăcării părților.

Învinuitul și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de până la 7 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și confiscării, a fost aplicat sechestru asupra unui autoturism ce aparține învinuitului, în valoare de peste 350 000 lei MDL.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article