Carburanții se scumpesc din nou. Noile prețuri la benzină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 18 octombrie. Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință valabile pentru mâine, 18 octombrie.

Astfel, prețul pentru un litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 25,21 lei, iar cel pentru motorină – 28,53 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 10 bani la benzină și cu 58 de bani la motorină.

Majorarea semnificativă a prețului la motorină este dictată de nivelul ridicat al cotațiilor Platts la acest tip de carburant, explică ANRE.

Cotațiile medii Platts la motorină, pentru ultimele 14 zile utilizate de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, s-au majorat continuu pe parcursul lunii octombrie, ajungând la nivelul mediu de 1.134 $/tona sau cu 16% mai mult, comparativ cu acum două săptămâni.

Este de menționat că bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol.

În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1.220 $/tona.

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că, în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția.

Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.

In this article