Canada impune noi sancțiuni împotriva unor funcționari ruși în urma morții lui Navalnîi

Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva unor funcţionari ruşi. Ministrul canadian al afacerilor externe a anunțat că acțiunea este un răspuns la moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi,...

Canada a anunţat noi sancţiuni împotriva unor funcţionari ruşi. Ministrul canadian al afacerilor externe a anunțat că acțiunea este un răspuns la moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a avut loc luna trecută, și la „încălcările continue, grave și sistematice ale drepturilor omului” de către Rusia.

Mélanie Joly a precizat că măsurile vor fi impuse asupra a șase înalți oficiali ruși și angajați de rang înalt ai serviciilor sale de urmărire penală, judiciare și corecționale. În declarație se spune că aceștia au fost implicați în încălcarea „drepturilor omului” lui Navalnîi, în aplicarea unei pedepse crude și, în cele din urmă, în decesul său.

„Împreună cu partenerii săi, Canada va menţine presiunea asupra guvernului rus pentru a efectua o anchetă completă şi transparentă asupra morţii lui Navalnîi”, a declarat ministrul de externe Mélanie Joly.

Sunt vizaţi şase înalţi funcţionari şi membri ai personalului cu rang înalt din serviciile de urmărire penală, judiciară şi corecţională.

În timpul unei vizite în Ucraina la sfârșitul lunii trecute, premierul canadian Justin Trudeau l-a acuzat pe Putin că l-a „executat” pe Navalnîi, care a murit în mod neașteptat în colonia penală din Arctica, unde își ispășea o pedeapsă de 19 ani.

Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora Putin ar fi fost implicat în moartea lui Navalnîi, calificându-le drept „acuzații absolut nefondate și insolente la adresa șefului statului rus”.

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie, într-o închisoare din Siberia, unde își ispășea o pedeapsă de lungă durată. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal Rus de Penitenciare. Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.

Acesta a fost petrecut la 1 martie, pe ultimul drum, la două săptămâni după ce a murit.

Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei. Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania.

Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:

„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.

sursa

In this article