Bulgaria a interzis avionului lui Lavrov să survoleze spațiul său aerian

Bulgaria a refuzat să permită avionului ministrului de externe al Rusiei Serghei Lavrov să zboare prin spațiul său aerian deoarece la bord se afla și Maria Zaharova, aflată...

Bulgaria a refuzat să permită avionului ministrului de externe al Rusiei Serghei Lavrov să zboare prin spațiul său aerian deoarece la bord se afla și Maria Zaharova, aflată şi ea sub incidenţa sancţiunilor şi căreia i s-a interzis intrarea pe teritoriul UE, scrie Reuters.

Bulgaria, care inițial îl autorizase pe Lavrov – vizat de sancţiuni occidentale pentru războiul împotriva Ucrainei – să survoleze spaţiul aerian bulgar, a revocat apoi această autorizaţie din cauza prezenţei în avionului său a Mariei Zaharova.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, pentru a participa la reuniunea ministeriala a OSCE. Avionul său a survolat spațiul aerian al Greciei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat poziția Bulgariei drept „absurdă și stupidă”.

„Asta era scris în nota oficială a Ministerului bulgar al Afacerilor Externe: avionul poate survola Bulgaria, însă Maria Zaharova nu se poate afla în acest avion”, a afirmat ea, denunţând un „precedent periculos”.

„Stupiditatea răutăcioasă a rusofobilor a dus la aceea că autorităţile au interzis pentru prima dată în istorie nu unui avion să fie pe cer, ci unei persoane să fie în avion”, a comentat Zaharova.

Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania au boicotat reuniunea de la Skopie în semn de protest față de prezența delegației ruse.

In this article