
În 2024, aproximativ 250 de persoane din Republica Moldova s-au infectat cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe. Această infecție este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în țară. Informațiile au fost oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pentru agenția Moldpres.
Olesea Croitor, șefa Serviciului Informare și Comunicare al ANSP, a menționat că, odată cu venirea primăverii, căpușele devin o amenințare majoră, mai ales când oamenii petrec timp în spații verzi. Mușcăturile de căpușe pot transmite diverse boli grave, printre care boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia și febra hemoragică de Crimeea-Congo.
„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe atunci când ajunge într-o zonă unde acestea sunt răspândite. De regulă, căpușele se atașează de cap, gât sau membrele inferioare și superioare. În momentul mușcăturii, căpușa secretă salivă cu substanțe anestezice, astfel că persoana afectată nu simte imediat mușcătura”, a explicat Olesea Croitor.
Un semn evident al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe, la 3-32 de zile de la înțepătură. Aceasta poate fi însoțită de simptome precum astenie, febră, cefalee, dureri articulare și musculare, manifestări care necesită consultație medicală urgentă. Medicul va prescrie investigații de laborator și un tratament adecvat.
Pentru prevenirea mușcăturilor de căpușe, specialiștii recomandă evitarea zonelor cu iarbă înaltă, purtarea de îmbrăcăminte de culori deschise și care acoperă bine corpul. De asemenea, este important să verificați atent prezența căpușelor pe haine sau pe corp, precum și să inspectați animalele de companie.
„Riscul de transmitere a bolii scade semnificativ dacă căpușa este depistată și îndepărtată corect și rapid. Nu este recomandat să răsuciți, smulgeți sau să zdrobiți căpușa, deoarece aceasta poate elibera substanțe din stomac în rană, favorizând astfel transmiterea bacteriilor sau virusului”, a adăugat Olesea Croitor.
Medicul recomandă ca înainte de a îndepărta căpușa, să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pentru extragerea căpușei, se va folosi o pensetă cu vârful ascuțit, se va apuca căpușa cât mai aproape de capul acesteia și, cu mișcări delicate, dar ferme, se va extrage din piele. După extragere, locul mușcăturii trebuie spălat cu apă și săpun și tratat cu tinctură de iod sau alcool etilic.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!