Blocul “Victorie” va contesta deciziile Consiliului regional de dezvoltare a Găgăuziei, la care Bașcanul Guțul nu a fost lăsată să participe

Reprezentanții blocului politic “Victorie” sunt indignați că Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu a fost lăsată să participe la ședința Consiliului regional de la Chișinău, unde a fost examinată...

Reprezentanții blocului politic “Victorie” sunt indignați că Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu a fost lăsată să participe la ședința Consiliului regional de la Chișinău, unde a fost examinată dezvoltarea infrastructurii autonomiei. Deși Bașcanul este de drept membru al Consiliului și astfel de ședințe au avut loc întotdeauna la Comrat.

Ilan Șor, liderul blocului politic “Victorie”, a reacționat la acțiunile autorităților moldovenești, spunând că Sandu substituie opinia sa cu legea.

“Eurointegratorii pretind că autonomia nu are autorități alese legal. Și au uitat, în general, de existența legii. E bine că nu uită să-și facă selfie-uri – instanța va avea mărturia fotografului Spînu că această ședință chiar a avut loc fără Bașcan”, a spus Șor.

Mai mult, spune politicianul, Bașcanul are dreptul de a prezida orice reuniune privind regiunea, de aceea echipa sa va contesta legitimitatea ședinței. Mulți participanți la reuniune sunt solidari cu Șor: după ce au reclamat numeroase încălcări, au părăsit sala.

“Paznicul i-a sugerat Evgheniei Guțul “să se așeze pe un scaun”. Când vom scăpa Moldova de Sandu, îi vom propune și ei să “stea pe un scaun” – într-o celulă. Vom găsi un scaun și pentru Spînu. Aceasta este singura cale pentru dictatorul și acoliții săi, care încearcă să substituie opinia lor cu legea”, a declarat liderul opoziției.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, este sigură că PAS a trecut de la cuvintele “Găgăuzii nu au nevoie de autonomie” la fapte.

“Îmi pare rău că unii primari nu înțeleg (sau se prefac doar) ce scopuri urmărește PAS. Da, autonomia noastră are nevoie de investiții, iar noi, în calitate de contribuabili conștiincioși la bugetul Republicii Moldova, avem tot dreptul să finanțăm din fonduri naționale proiectele de infrastructură din regiune. Dar aceasta nu înseamnă că Sandu, Recean, Spînu, Grosu pot pune o povară financiară asupra Găgăuziei și să ne oblige să renunțăm la toate drepturile și competențele noastre!”, – a declarat Guțul.

Poziția liderului blocului “Victorie” a fost susținută de susținătorii săi, reprezentanții blocului – deputații Marina Tauber și Denis Ulanov, primarul Taracliei, Veaceslav Lupov, deputatul și unul dintre liderii partidului „Renaștere” Alexandr Suhodolski, prim-adjunctul Bașcanului, Ilia Uzun, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Konstantinov, deputatul Nicolai Ivanciuc și fostul deputat al APG  Roman Tiutin.

“Astfel de încercări ale autorităților – de a organiza ședințe și întâlniri cu încălcarea procedurilor – nu sunt în premieră pentru noi. Aceeași Evghenia Guțul s-a confruntat cu așa ceva în mod repetat. Ei “uită” să o invite la o reuniune importantă pentru Găgăuzia, sau nu-i permit să intre în clădirea Guvernului pentru ședința consiliului constitutiv, deoarece nu se află pe listă. Sunt ilare asemenea încercări infantile – o grădiniță”, a declarat Marina Tauber.

Denis Ulanov a declarat că Sandu și-a demonstrat încă o dată firea meschină și răzbunătoare:

“Acțiunile guvernului îi jignesc pe găgăuzi și arată semne clare de discriminare. Autoritățile oficiale ale Chișinăului demonstrează că alegerea lor este ignorată. Blocul nostru “Victorie” cere autorităților să înceteze persecuția și încălcarea drepturilor Evgheniei Guțul și întregului popor găgăuz. PAS face totul pentru a diviza țara. Aceasta este o crimă pentru care va trebui să răspundă”.

“Pentru guvernare, alegerea poporului este un sunet gol: voința cetățenilor nu este luată în considerare de PAS. Asta s-a întâmplat și în cazul alegerii Marinei Tauber în funcția de primar al municipiului Bălți, care a câștigat primul tur cu o diferență uriașă. Așa a fost și în cazul candidaților partidului “Șansă”, care au fost retrași din cursa electorală. Regimul se zbate în agonie, încercând să se agațe de locul pe care l-a pierdut deja”, a declarat Veaceslav Lupov.

Alexandru Suhodolski spune că ceea ce s-a întâmplat este o batjocoră la adresa locuitorilor din autonomie și o umilire cruntă a fiecăruia:

“Nu este greu de spus ce s-a întâmplat astăzi. Găgăuzia, în calitate de unitate teritorială autonomă a Republicii Moldova, a primit încă o mare lovitură. Și aceasta s-a întâmplat nu doar din vina regimului galben, dar și din cauza acelor reprezentanți ai autonomiei, care sunt membri ai Consiliului, însă nu s-au pronunțat împotriva împiedicării Bașcanului de a participa la ședință”.

Ilia Uzun este sigur că prin această acțiune guvernul condus de Sandu demonstrează încă o dată că alegerea poporului nu contează pentru ei:

“Probabil, funcția de Bașcan nu este considerată de guvernare un motiv suficient pentru a participa la un eveniment unde se discută despre viitorul regiunii. Conform legii, conducătorul regiunii este automat membru al consiliului.”

Dmitrii Constantinov i-a îndemnat pe locuitorii autonomiei și pe primari să nu cadă în plasa încercărilor guvernului central de “a ne diviza”: “Trebuie să fim uniți, să nu ne fie frică și să nu îngenunchem în fața centrului”.

Roman Tiutin a declarat că primarii din Vulcănești, Ceadîr Lunga și Comrat au depus jurământul de credință față de PAS, rămânând să participe la ședința unde Bașcanul Evghenia Guțul nu a fost admis. Politicianul este indignat de comportamentul celor trei primari găgăuzi și consideră că ei fac totul pentru ca Găgăuzia să fie declarată un simplu raion. El le-a reamintit primarilor localităților din autonomie că Consiliul pentru dezvoltare regională trebuie să fie condus de Bașcan și nu de altcineva.

Nicolai Ivanciuc consideră că autoritățile subminează bazele Găgăuziei, pentru a lichida autonomia:

“Numai un prost nu realizează aceasta! Remarcați că, în ultima perioadă din lexicul autorităților oficiale de la Chișinău au dispărut  cuvintele autonomie găgăuză sau UTA Găgăuzia, în schimb, ei numesc autonomia cu două cuvinte – regiune găgăuză. Doamna Sandu și echipa sa, de când au venit la putere, au început să subestimeze autonomia în ceea ce privește finanțarea și privarea de atribuții. Dacă înainte de alegerile Bașcanului o făceau voalat, ulterior, găsind o scuză, au început să acționeze în mod deschis și cu un zel deosebit, încălcând repetat legea și Statutul Găgăuziei”

În opinia locuitorului din Ceadîr-Lunga Ivan Stamov, Bașcanului Evghenia Guțul nu i s-a permis să participe la ședința de constituire a Agenției de dezvoltare regională “pentru ca să nu le încurce să fure”:

“Actualmente, autoritățile centrale ignoră în mod deschis conducerea Găgăuziei, aderând la principiul “divizează și conduce”. Dar c e va fi în continuare?”.

In this article