Bilanț tragic la Hajj: Peste 1.000 de morți înregistrate din cauza căldurii extreme

Bilanţul morţilor la marele pelerinaj musulman care s-a desfăşurat în Arabia Saudită pe o căldură intensă a depăşit 1.000, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor...

Bilanţul morţilor la marele pelerinaj musulman care s-a desfăşurat în Arabia Saudită pe o căldură intensă a depăşit 1.000, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date furnizate de către diverse ţări.

Ritualurile s-au desfăşurat din nou, în acest an, la temperaturi foarte mari, care au atins 51,8 grade Celsius la marea Moschee de la Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului.

Un diplomat arab a declarat joi AFP că 58 de morţi suplimentare au fost înregistrate în rândul pelerinilor egipteni, crescând astfel la 658 numărul cetăţenilor egipteni care au decedat în timpul hajj.

Potrivit acestui diplomat, 630 dintre ei nu aveau autorizaţie oficială la pelerinaj.

În total, 1.081 de morţi au fost smenalate de către aproximativ zece ţări prin intermediul unor comunicate de presă sau diplomaţi implicaţi în operaţiuni de căutare a victimelor.

Anual, zeci de mii de credincioşi încearcă să participe la pelerinaj fără să deţină permisele necesare, emise în funcţie de cote şi care implică un număr de costuri.

La începutul lui iunie, Arabia Saudită anunţa că forţele sale de securitate au respins la mecca peste 300.000 de pelerini neînregistraţi.

Se pare însă că un număr mare de pelerini clandestini au participat la ritualuri – începând de vineri – în condiţii deosebit de grele.

”Oamenii erau obosiţi din cauză că au fost urmăriţi de forţele de securitate înainte de ziua (ritualului pe Muntele) Arafat (sâmbătă). Erau epuizaţi”, declară joi AFP un diplomat arab care a cerut protecţia anonimatului.

Potrivit acestui diplomat, căldura este principala cauză a deceselor în rândul pelerinilor egipteni, care provoacă coplicaţii legate de hipertensiunea arterială.

sursa

In this article