Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” – 145 de ani de la fondare

Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” – 145 de ani de la fondare. Cu această ocazie primarul general Ion Ceban a venit cu un mesaj de felicitare, în timpul...

Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” – 145 de ani de la fondare. Cu această ocazie primarul general Ion Ceban a venit cu un mesaj de felicitare, în timpul evenimentului organizat de Primărie Chișinău.

„Cu drag am participat astăzi la deschiderea conferinţei aniversare dedicate celebrării celor 145 de ani de la fondarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, eveniment care se va desfăşura în perioada 19-21 octombrie curent.

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” este și a fost întotdeauna instituția care educă chișinăuienilor cultura lecturii, încurajează învățarea continuă, contribuind, astfel, la creșterea generațiilor inteligente.

În cadrul evenimentului am mulţumit celor peste 350 de bibliotecari dedicaţi care activează în reţeaua de biblioteci municipale în cele 27 de filiale, situate în toate 5 sectoare ale orașului.

Acești oameni contribuie la dezvoltarea noastră continuă prin realizarea celor peste 100 de servicii, dar și celor peste 8 mii de activități culturale și sociale în toate filialele bibliotecii, adună oameni împreună pentru a genera dialoguri autentice și oferind posibilități de exprimare culturală pentru fiecare.
În 2022, biblioteca a înregistrat o creștere semnificativă a programelor și serviciilor de bază din întregul sistem de biblioteci.

Şi în cadrul Strategiei de Dezvoltare 2030 a Municipiului Chișinău, document recent aprobat, care direcționează toate acțiunile pe termen scurt și lung de transformare sustenabilă a municipiului, este încurajată biblioteca să susțină crearea serviciilor inovative, a produselor creative și a managementului intern, orientându-și agenda spre dezvoltarea comunităților inteligente.

Cunosc eforturile Bibliotecii Municipale de creare a Bibliotecii Digitale, începute în acest an și cred în continuare în potențialul creativ al echipei, iar suportul pe care îl va asigura acest document, alături de investițiile deja efectuate de Primăria municipiului Chișinău în ultimii 3 ani, de circa 1 mil. 400 de mii de lei, va oferi o bază pentru dotarea cu tehnologii necesare valorificării conținuturilor de patrimoniu local – în special, pentru salvgardarea moștenirii culturale scrise, inclusiv prin cărți, manuscrise, tipărituri vechi și rare, documente de arhivă, alte documente de patrimoniu.

Colecția Bibliotecii Municipale, făcând parte din patrimoniul local, constituie peste 1 milion de cărți, reviste, manuscrise, dar și alte documente audio-video, numărul cărora se mărește anual în medie cu 20-30 de mii de exemplare.
Biblioteca continuă să urmeze o abordare complexă de achiziții, dezvoltând colecția”, a declarat Ceban.

Primăria municipiului Chișinău anual alocă resurse financiare pentru achizițiile de carte, ediții periodice, materiale electronice etc. ajunge la circa 2 mil. 800 de mii de lei și ne propunem să majoram suma.

Investiții de peste 7 mil. 460 de mii de lei au fost îndreptate spre renovări curente, reparații ale sistemului de încălzire sau rețelelor inginerești, dar și reparația acoperișurilor, schimbarea geamurilor, reabilitarea fațadelor bibliotecilor.

In this article