Benzile dedicate din Chișinău: Soluția pentru un transport public mai rapid și mai eficient

Numărul benzilor dedicate transportului public din Chișinău a crescut în anul 2024. Astfel, până în prezent, în capitală sunt 49,3 km de benzi dedicate. Pe lângă acestea, în...

Numărul benzilor dedicate transportului public din Chișinău a crescut în anul 2024. Astfel, până în prezent, în capitală sunt 49,3 km de benzi dedicate. Pe lângă acestea, în curs de implementare este proiectul pentru strada Hîncești, pe segmentul dintre străzile Pan Halippa și Lech Kaczynski. 

Inițiativa de extindere a benzilor dedicate face parte din proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul reprezintă un parteneriat strategic între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia, având scopul de a dezvolta sistemul de transport public al capitalei Moldovei într-unul mai eficient, sigur și sustenabil.

Unul dintre principalele efecte pozitive ale benzilor dedicate a fost creșterea vitezei comerciale a transportului public. Autobuzele și troleibuzele circulau cu o viteză medie de 13–14 km/h, acum aceasta a crescut la 16–18 km/h. Această creștere a permis o reducere semnificativă a timpului total de deplasare pentru călători, făcând astfel transportul public mai atractiv și mai eficient.

Benzile dedicate au un impact pozitiv și asupra congestionării traficului. Pe traseele unde acestea au fost implementate, timpul de deplasare al mijloacelor de transport public s-a redus cu aproximativ 10%. Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și crearea benzilor dedicate a influențat direct și numărul călătorilor. Datorită reducerii timpilor de așteptare și a faptului că acest serviciu a devenit mai previzibil, tot mai mulți locuitori ai capitalei aleg să circule cu transportul public, ceea ce duce la scăderea aglomerației din trafic. Totodată, separarea traficului public de cel privat reduce riscul de accidente între autobuze și autoturisme, iar bicicliștii sunt mai în siguranță.

Conform PMUD pentru perioada 2025-2030, se preconizează dezvoltarea unui coridor Bus Rapid Transit (BRT), care va include 14 km de bandă dedicată și construcția unui depou. De asemenea, este planificată dezvoltarea infrastructurii intermodale, pentru a facilita transferul între diferitele moduri de transport. Până în prezent, străzile principale precum Ștefan cel Mare și Sfânt, Alba Iulia, Ion Creangă, bd. Moscovei, bd. Decebal, Alecu Russo, etc. au fost amenajate cu benzi dedicate. Pe aceste porțiuni de drum este permisă circulația pentru troleibuze, autobuze, microbuze de rută, biciclete, trotinete și autospeciale de urgență.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 de euro, dintre care 3.325.000 de euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 de euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article