BCS cere lichidarea ANRE, din cauza prețurilor exagerate la carburanți

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cer lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și transmiterea tuturor competențelor către Guvern. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele...

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cer lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și transmiterea tuturor competențelor către Guvern. Anunțul a fost făcut de către vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă. Inițiativa BCS vine în contextul în care prețurile la carburanți cresc zilnic, iar un litru de benzină a ajuns să coste 31,45 lei, iar motorina – 27,61 lei.

“Azi un cetățean a scris pe Facebook: “Paradox, ANRE este finanțată cu procent din prețul la combustibil, respectiv, cu cât este mai mare prețul la combustibil, cu atât sunt mai mari salariile celor de la ANRE. Întrebare, această instituție este interesată să diminueze prețul?”. În sfârșit și cetățenii R.Moldova înțeleg că această agenție nu face nimic pentru a ajuta cetățenii și pentru a diminua prețul. Avem un regulator incapabil să aducă schimbări. Dânșii sunt generoși la capitolul cheltuielilor administrative și doar pentru întreținerea unei clădiri din centrul Capitalei se achită anual 13 milioane de lei. Le place confortul, statutul. Cerem lichidarea acestei instituții și transmiterea acestor competențe către Guvern, ministerul Economiei. Considerăm că Guvernul trebuie să-și asume formarea prețurilor și să ajute cetățenii R.Moldova. Guvernul azi nu are politici clare pentru a stimula economia”, a declarat Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului este de părerea că și întreg Guvernul Gavrilița trebuie să își dea demisia, pentru că a eșuat în gestionarea situației economice și sociale. Batrîncea a amintit că ANRE a început să majoreze, zilnic, prețurile la carburanți, după ce guvernarea PAS a modificat legea cu privire la piața petrolieră.
Amintim că din septembrie 2021, când a intrat în vigoare legea PAS, și până astăzi, benzina și motorina s-au scumpit cu peste 11 lei per litru.

In this article