Batrîncea: Decizia Curții Constituționale este una strict politică și nu prezintă nicio argumentare juridică

PSRM susține că decizia Curții Constituționale cu privire la anularea stării de urgență este una strict politică și nu prezintă nicio argumentare juridică.  Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a...

PSRM susține că decizia Curții Constituționale cu privire la anularea stării de urgență este una strict politică și nu prezintă nicio argumentare juridică.  Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că Înalta Curte s-a transformat în unealta politică a președintelui Maia Sandu și PAS, care mizează pe mai multe mandate în viitorul Parlament. 

”Toată agenda CC deja a fost anunțată de anumiți politicieni, cum este Maia Sandu și deputații PAS. Suntem siguri că notebook-ul lui Sergiu Sârbu deja a ajuns la cei de la PAS și astăzi ei știu din timp și anunță din timp hotărârile CC. Deputații PAS deja luni au anunțat că miercuri CC va anula starea de urgență. Deciziile sunt politice, ideologice și nu au nicio argumentare juridică”, a spus deputatul.

Vlad Batrîncea a atenționat că anularea stării de urgență va duce și la abrogarea mai multor măsuri de susținere a populației, inclusiv susținerea financiară a unor categorii de cetățeni. Deputatul a remarcat că regulile impuse în starea de urgență au stabilizat situația epidemiologică, iar anularea acesteia va putea genera escaladarea numărului de infectări cu COVID-19.

” PSRM și-a asumat întreaga răspundere pentru criza pandemică și a făcut tot posibilul să aducem vaccinuri. Dorim să întrebăm unii colegi care declară că au susținerea întregii lumi civilizate, unde sunt rezultatele lor în aducerea vaccinului, unde sunt programele lor de suport a populației? De ce unica ce stă în capul mesei este agenda politică”, a spus Batrîncea. 

Deputatul PSRM susține că președintele țării și-a impus propria agendă politică, a blocat activitatea instituțiilor statului în plină pandemie, în loc să-și asume rolul de mediator în criza politică.

”Ambițiile politice, egoismul politic, agenda politică este tot ce propun cei de dreapta. Observăm cum societatea zilnic e intoxicată cu mesaje de ură, mesaje de destabilizare a societății în locul unui dialog politic pe care socialiștii l-au propus”, a menționat parlamentarul. 

Vicepreședintele Parlamentului a amintit că, în campania electorală Sandu a declarat deschis că dacă va avea probleme cu Parlamentul are la dispoziție CC. De asemenea, mai mulți deputați din PAS au declarat public același lucru.

”Astăzi CC practic a substituit Parlamentul și Guvernul. PSRM nu se teme de anticipate. Formațiunea este cel mai bine pregătită de aceste alegeri. Pentru PSRM era important să fie stabilizată situația epidemiologică după care să fie organizate alegerile”, a declarat deputatul.

Parlamentarul a calificat poziția șefului statului drept una cinică și iresponsabilă. Batrîncea a remarcat că nu este clar acum nici cum vor fi asigurate financiar alegerile anticipate. Deși președintele țării va semna decretul de dizolvarea a Parlamentului și va declanșa anticipatele, bani pentru acestea nu au fost identificați.

”Înseamnă că trebuie să luăm din gura cuiva, de la o categorie de cetățeni sau poate chiar de la procurarea vaccinurilor și să-i dăm pentru alegeri”, a notat Batrîncea.

Totodată, deputatul PSRM spune că ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională creează precedente periculoase, atunci când Parlamentul poate fi înlăturat și substituit de trei judecători de la CC.

”Câte legislaturi va dizolva doamna Sandu în republică parlamentară până nu va alege un guvern din membri de partid? Dacă în următorul Parlament nu veți avea majoritate și acela va fi dizolvat?”, a întrebat Batrîncea.

Deputatul PSRM a menționat că după anularea stării de urgență, Maia Sandu și echipa sa este direct responsabilă de situația din Moldova. Acum șeful statului este responsabil de identificarea banilor pentru alegeri și de asigurarea desfășurării în siguranță sanitară a scrutinului.

In this article