Bărbat condamnat la 9 ani de închisoare pe două episoade de escrocherie săvârșite în proporții deosebit de mari

Procuratura Generală informează că, prin sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central din 12 august 2022, un bărbat în vârsta de 35 ani a fost condamnat, la 9 ani închisoare,...

Procuratura Generală informează că, prin sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central din 12 august 2022, un bărbat în vârsta de 35 ani a fost condamnat, la 9 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de administrare în cadrul persoanelor juridice pe un termen de 5 ani.
Precizăm că, bărbatul vizat, potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, a fost învinuit pe trei capete de acuzate, dintre care pe două episoade de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari (art.190 alin.(5) din Codul penal) și un episod de furt comis în proporții mari (art.186 alin.(4) din Codul penal).
Așadar, concretizăm că, pe faptele de escrocherie bărbatul a fost condamnat la 9 ani închisoare, iar pe episodul de furt a fost achitat, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.
În circumstanțele date, aferent episodului pentru care a fost achitat, acuzatorii de stat de la Hîncești vor contesta sentința cu apel la Curtea de Apel Chișinău, din motivul ilegalității acesteia.
Prin urmare, concretizăm că, inculpatul este acuzat de către procurori în baza probelor administrate că, în perioada anului 2015, în timp ce se afla în raionul Hîncești, a dus în eroare două persoane, precum că ar fi proprietarul unei fabrici de vin și că comercializează bunurile fabricii, aflată în proces de lichidare. Astfel, acesta prin înșelăciune și abuz de încredere a primit de la una dintre părțile vătămate bani în sumă de 231 500 lei, iar de la cea de-a doua, 400 000 lei, bani pe care i-a însușit în scopuri personale.
La fel, inculpatului i s-a incriminat și faptul sustragerii pe ascuns de pe teritoriul fabricii de vinuri din raionul Hînceşti, a unui tractor, în sumă de 108 000 lei, care aparținea unui agent economic.
Astfel, la pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus admiterea integrală a acțiunii civile înaintate pe unul dintre episoadele de escrocherie, încasând în folosul părții vătămate prejudiciile materiale cauzate în mărime de 400 000 lei, pe când pe alt caz de escrocherie a respins acțiunea civilă înaintată de către partea vătămată.
Subsecvent, în vederea asigurării executării pedepsei aplicate sub formă de închisoare, instanța de judecată a dispus aplicarea arestului preventiv în privința persoanei condamnate până la definitivarea sentinței.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile..
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article