Bărbat condamnat la 10 ani de închisoare, pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 07 octombrie 2022, un bărbat în vârstă de 55 ani, care făcea parte dintr-un grup criminal organizat, a fost condamnat la...

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 07 octombrie 2022, un bărbat în vârstă de 55 ani, care făcea parte dintr-un grup criminal organizat, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul gestionării mijloacelor financiare pe un termen de 5 ani, pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari (art. 190 alin.(5) din Codul penal).
Potrivit actului de învinuire, s-a stabilit că, la 29 octombrie 2021, învinuitul, prin intermediu aplicației „Telegram” acționând în scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, prezentându-se cu nume fals, l-a apelat pe victimă, de pe portalul de anunț www.999.md, care l-a rândul său era interesat de investirea banilor în monede virtuale.
Ulterior, inculpatul, acționând de comun acord cu alți doi complici ai săi, care s-au dovedit a fi cetățeni ucraineni, și care aveau rol de monitorizare, s-a deplasat la filiala unei bănci din mun. Chişinău, unde a studiat amplasarea încăperilor şi a identificat locul nesupravegheat de camerele video. În aceeși zi, l-a indus în eroare pe victimă, sub pretextul verificării bancnotelor la filiala băncii respective, introducerii acestora în cont și vânzării cripto-valutei, însușind de la ultimul 82 000 euro, după care, a ieșit din incinta băncii, părăsind locul comiterii infracțiunii.
Concretizăm că, în partea ce se referă la celelalte două persoane implicate instanța de judecată a pronunțat o sentință de achitare, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.
Sentința nu este definitivă și urmează a fi contestată cu apel de acuzatorii de stat din motivul ilegalității acesteia, în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article