Bărbat acuzat de tentativă de viol, eliberat din sala de judecată

Un bărbat din Nisporeni, învinuit de tentativă de viol, a fost eliberat din sala de judecată pe motivul împăcării părților. Deși procurorii au cerut pedeapsă cu închisoare, magistrații...

Un bărbat din Nisporeni, învinuit de tentativă de viol, a fost eliberat din sala de judecată pe motivul împăcării părților. Deși procurorii au cerut pedeapsă cu închisoare, magistrații Judecătoriei Ungheni au fost în imposibilitatea de a da curs solicitării.

Potrivit materialelor cauzei, totul s-a produs pe 9 decembrie 2022, când individul a pătruns în domiciliul victimei și a încercat să o violeze. Din fericire, feciorul victimei a auzit strigătele mamei și a intrat în cameră, imobilizând făptașul.

În cadrul ședinței de judecată, femeia a solicitat încetarea procesului penal din motivul împăcării. Acuzatorul de stat nu a fost de acord cu cererea depusă, menționând că potrivit Codului penal, „violul” reprezintă o „infracțiune gravă”, iar împăcarea părților în asemenea cazuri este interzisă.

Totuși, instanța a atras atenția că la momentul comiterii infracțiunii, Codul penal prevedea o pedeapsă pentru „viol” de până la cinci ani de închisoare, ceea ce presupune că infracțiunea respectivă a fost una „mai puțin gravă”, astfel împăcarea părților este posibilă. În aceste circumstanțe, la data de 29 martie, magistrații au dispus eliberarea individului din sala de judecată.

De menționat că Parlamentul a votat la sfârșitul anului 2022 un proiect de lege care prevede pedepse mai dure pentru mai multe infracțiuni, inclusiv „violul”. În speță, pedeapsa maximă pentru viol a fost majorată de la cinci la șapte ani de închisoare. Norma respectivă a intrat în vigoare la 9 ianuarie 2023, peste o lună de la comiterea infracțiunii.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article