Magazinele sociale Merișor, care salvează literalmente moldovenii de la o viață de foamete, sunt din nou sub presiunea autorităților.
Magazinul social Merișor din Drochia funcționează de șase ani și este foarte popular printre locuitorii din oraș și din satele învecinate. Aici există întotdeauna produse proaspete, care sunt la mare căutare. Produsele sunt distribuite în sate cu camioane. Cu toate acestea, magazinul social a fost închis prin decizia autorităților, iar activitatea camioanelor care livrează produse este împiedicată sub diferite pretexte.
– Oamenii din sate au nevoie de tarabe auto. Vor să li se livreze alimente, dar avem mari probleme cu poliția, cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor”, a declarat pentru Canal5 Adriana Ochișor, administratorul depozitului magazinului social din Drochia. – Ne opresc, întocmesc protocoale. Nu ne lasă să lucrăm. Iar muncitorii au nevoie de această muncă, de salarii. Ei nu vor să plece din țară. Munca este întreruptă în fiecare zi. Și în multe sate există un singur magazin, unde totul este foarte scump. Și sunt oameni în vârstă care nu au posibilitatea de a cumpăra ceva de acolo. Iar noi avem produse ieftine care se potrivesc vârstnicilor și chiar tinerilor care nu își permit să cumpere din magazine. Și sunt și sate care nu au nici măcar un magazin. Oamenii cer ca camioanele să livreze bunuri în sate. Iar când camioanele nu vin, ei fac gălăgie.
Administrația lanțului de magazine sociale Merișor asigură că nu există încălcări în activitatea lor, iar tot ceea ce se întâmplă sunt obstacole artificiale. Clienții, la rândul lor, sunt indignați că au fost privați de posibilitatea de a cumpăra produse la prețuri accesibile, care erau o adevărată salvare pentru ei.
– Mulți bătrâni cumpărau pâine cu 1 leu, ceea ce aveam și noi la un moment dat. Apoi, după cum vă amintiți, vânzarea pâinii la 1 leu a fost interzisă. Vânzările erau bune, dar din păcate magazinul s-a închis. Nu mai funcționează. Trei vânzătoare și-au pierdut locul de muncă. Unele au plecat în străinătate. Copiii mici au rămas cu bunicile lor. Noi vrem să continuăm să lucrăm în țara noastră natală, vrem să avem un loc de muncă stabil acasă. Dar nu ne-a fost reînnoit permisul pentru continuarea activităților.
– Era ieftin, foarte ieftin. Pâinea era la un leu. Nu-mi venea să cred. Am venit – era coadă. M-am gândit, lasă-mă să văd. Era acolo. Dar asta e, a dispărut”, spune cumpărătorul, a fost și nu mai este.
În Drochia, polițiștii au luat plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini care livra alimente de la depozit la magazinele sociale. Șoferului i s-a spus că a fost din cauza unor încălcări tehnice. Dar el este sigur că adevăratul motiv este altul – și din cauza acțiunilor autorităților se teme să rămână șomer.
– De îndată ce am părăsit baza pentru autostrada centrală, au trecut literalmente două minute, o mașină de poliție mă ajunge din urmă, pornește sirena, îmi face semn să opresc – eu opresc, – spune Vasili Dubovoi, șoferul mașinii care deservește magazinele sociale, corespondentul Canalului 5. – Ei îmi arată spre arcuri. Ei spun că ar trebui să am cinci arcuri acolo, dar eu am opt. Ei spun că mașina mea a fost transformată, întocmesc un protocol. Le-am explicat că mașina era în funcțiune de mai mulți ani și nu a existat nicio problemă.
Vasili Dubovoi a explicat situația după cum urmează:
– Se apropie alegerile și în legătură cu acest lucru, cred, au fost instruiți să verifice tocmai aceste mașini ale SRL-ului nostru, să cotrobăie, să găsească ceva, să le oprească. Noi suntem doi șoferi aici, câțiva oameni au locuri de muncă. Dar dacă închidem totul, dacă închidem totul, rămânem fără serviciu. Oamenii nu au locuri de muncă așa cum este. Toată lumea pleacă. Merg prin sate – satele sunt pe cale de dispariție, casele sunt goale, sunt puțini oameni. Nu sunt deloc tineri. Doar pensionarii vin la magazinul nostru auto și cumpără mâncare pentru că nu pot merge la centrul raional.
Oamenii stau la coadă la aceste mașini. „Sătenii sunt foarte mulțumiți și mulți spun mulțumesc, recunosc că dacă nu erau aceste mașini, nu știm de unde am fi cumpărat mâncare”, a adăugat șoferul.
Șoferul celui de-al doilea camion consideră, de asemenea, că aceste controale sunt nejustificate.
– Poliția ne oprește tot timpul”, spune Vladimir Luțuc, șoferul celui de-al doilea camion. – Este clar că noi lucrăm în magazinele create de Șor. De aceea ne opresc constant mașinile și caută motive să nu ne lase să lucrăm, până când le găsesc. Dar este foarte greu.
Canal 5 a solicitat serviciului de presă al Inspectoratului de Poliție Drochiai și Inspectoratului Național de Securitate Publică, precum și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor o reacție la controalele frecvente și rezultatele acestora. Nimeni de acolo nu a răspuns la apeluri și mesaje. Agenția pentru Siguranța Alimentelor a promis să furnizeze informații după ce jurnaliștii au furnizat adresa magazinului și numele agentului economic. Dar răspunsul la solicitarea repetată nu a venit de acolo.
De notat că magazinele Merișor din alte raioane se confruntă cu aceleași presiuni.
CONTEXTUL NOSTRU
Proiectul magazinelor sociale „ Merișor ” a fost lansat în 2015 la inițiativa lui Ilan Șor în Orhei, pe când era primar al acestei localități. Programul a fost în continuă expansiune, iar numărul magazinelor a ajuns la aproape 200. Numărul beneficiarilor a depășit 600 de mii de persoane. Cei mai mulți dintre ei sunt pensionari, veterani de război, familii numeroase și persoane cu dizabilități.
Cu toate acestea, în luna martie a anului trecut, majoritatea aflată la putere a introdus o interdicție privind vânzarea de produse sub prețul lor de cost, lipsind efectiv lanțurile de posibilitatea de a funcționa și de a vinde celebra pâine la 1 leu, în timp ce chiar magazinelor li s-a refuzat reînnoirea autorizațiilor. De asemenea, tot felul de obstacole sunt puse în activitatea autostrăzilor.