Autoritățile analizează posibilitatea de a opri iluminatul monumentelor, clădirilor și havuzurilor

Natalia Gavrilița oferă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără energie electrică dacă Rusia ne lasă fără gaz. Totuși, oficiala a reiterat îndemnul de a economisi, adresat...

Natalia Gavrilița oferă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără energie electrică dacă Rusia ne lasă fără gaz. Totuși, oficiala a reiterat îndemnul de a economisi, adresat și anterior cetățenilor.

Țara  noastră ar putea achiziționa, în asemenea situații, curent electric de pe piața europeană, însă costul lui va fi mai mare, a menționat Gavrilița în studioul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV. În același timp, chiar dacă vom cumpăra lumină din UE, oricum aceasta trebuie să intre în Moldova pe la Ciuciurgan sau prin Ucraina.

„Pentru că anticipam că pot apărea aceste probleme, ne pregătim din vară și avem hotărârea Guvernului care spune care sunt acțiunile noastre. Menținem și căile de dialog bilateral între noi și autoritățile din stânga Nistrului. Sunt mai mutle scenarii. (…) Vom continua să discutăm, ca să avem grijă de oameni. Fără electricitate nu vorm rîmâne, pentru că am reușit conectarea cu rețelele europene. Ne permite accesul alternativ la energie electrică, dar problema cea mare este că ne costă mult mai mult și oamenii notșri nu își pot permite aceste creșteri”, a declara Gavrilița.

Șefa Executivului a îndemnat cetățenii, totuși, să economisească în orele de vârf. Potrivit ei, volumul de dimineață și seară este mai scump, iar dacă nu avem nevoie de curent electric, suntem rugați să nu îl irosim.

„Îndemnul este ca dimineața, seara, în  orele de vârf, să nu utilizăm electricitate, dacă nu avem nevoie de lumini aprinse. Vom analiza și alte acțiuni, pentru ca să raționalizăm consumul de electricitate. Trebuie să revedem aceste iluminări a havuzurilor, monumentelor, clădirilor. În Europe, după ore, toate clădirile sunt deja în beznă”, a mai spus prim-ministra.

În pofida celor expuse, șefa cabinetului de miniștri a declarat că nu putem importa toată energia electrică necesară din România. De asemenea, conform ei, la preț preferențial vor achiziționa doar o anumită cantitate de energie electrică la preț preferențial.

In this article