Australia va stabili o vârstă minimă de 14-16 ani pentru accesarea rețelelor sociale

Australia va introduce o lege care va stabili vârsta minimă de utilizare a rețelelor sociale între 14 și 16 ani, conform unui proiect de lege anunțat de premierul...

Australia va introduce o lege care va stabili vârsta minimă de utilizare a rețelelor sociale între 14 și 16 ani, conform unui proiect de lege anunțat de premierul Anthony Albanese. Legea ar urma să intre în vigoare în 2024, iar un test de verificare a vârstei va fi implementat în lunile următoare pentru platforme precum Facebook, Instagram și TikTok.

Premierul Albanese a calificat rețelele sociale drept un “flagel” pentru tineri și a subliniat că această măsură are scopul de a proteja copiii de efectele negative ale utilizării excesive a acestor platforme. „Vreau să văd copiii departe de ecrane și implicați în activități fizice reale, precum sportul, în loc să petreacă ore întregi online”, a declarat el pentru postul de televiziune ABC.

Liderul opoziției conservatoare, Peter Dutton, a sprijinit inițiativa guvernului, subliniind că „fiecare zi de amânare lasă copiii vulnerabili în fața pericolelor rețelelor sociale”. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că măsura ar putea avea efecte negative.

Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, consideră că legea este „imprudentă”, având în vedere că raportul final al anchetei parlamentare privind efectele rețelelor sociale nu a fost încă prezentat. Alți experți, precum Toby Murray de la Universitatea din Melbourne, susțin că metodele actuale de verificare a vârstei nu sunt suficient de fiabile și pot compromite viața privată a utilizatorilor.

Proiectul de lege din Australia urmează unui demers similar în Statele Unite, unde Senatul a aprobat o lege ce fixează vârsta minimă de 13 ani pentru accesarea rețelelor sociale, dar care nu a fost încă votată de Camera Reprezentanților.

In this article