AUDIO// Pe internet circulă o înregistrate AUDIO în care consilierul Maiei Sandu, Veaceslav Negruță, spune că BEM trebuie privatizat

“Fără îndoială, Banca de Economii trebuie să fie privatizată. Important este să ne asigurăm că avem ce privatiza, o bancă funcţională şi care aduce profituri”. Această declarație a...

“Fără îndoială, Banca de Economii trebuie să fie privatizată. Important este să ne asigurăm că avem ce privatiza, o bancă funcţională şi care aduce profituri”.

Această declarație a fost făcută de către fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filat, Veaceslav Negruţă, în 2013. Ulterior, BEM, la fel ca și Aeroportul Internațional Chișinău, a fost privatizată și a ajuns la Ilan Șor.

Internauții și-au amintit despre acel eveniment, care a avut loc exact opt ani în urmă, și au publicat înregistrarea audio. Oamenii se întreabă cum după acele evenimente rușinoase pentru Republica Moldova, președintele Maia Sandu a putu să îl numească pe Negruță consilier prezidențial pe Finanțe și Economie.

Amintim că în 2013, la doar câteva luni după această declarație a lui Veaceslav Negruță, Guvernul Republicii Moldova a pierdut pachetul majoritar la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Și asta după ce autoritățile statului au decis să nu participe la emisia suplimentară de acțiuni pentru majorarea capitalului BEM cu peste 80 de milioane de lei. Atunci presa a scris că, miniștrii au considerat că soluția cea mai bună pentru a salva Banca de Economii este să cedeze controlul asupra instituției acționarilor minoritari. Ministerul Finanțelor a prezentat o astfel de propunere unei comisii speciale privind administrarea proprietății publice din cadrul Ministerului Economiei. În consecință, în urma emisiunii suplimentare de acțiuni, cota statului s-a diminuat de la 56% la doar 33,3% plus o acțiune.

Tot în acea perioadă, Guvernul a concesionat pentru o perioadă de 50 de ani Aeroportul Internațional Chișinău. Investigațiile jurnalistice au demonstrat că ambele instituții au ajuns pe mâinile lui Ilan Șor.

Amintim că fostul primar de Orhei, deputatul Ilan Șor, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Avocații luii Șor au contestat însă decizia instanței.

In this article