Au fost stabilite gradele de vulnerabilitate la compensații

Platforma online compensatii.gov.md a adus la cunoștința publicului categoriile de vulnerabilitate energetică în cadrul programului de compensații pentru consumatorii moldoveni. Aceștia sunt acum în măsură să verifice gradul...

Platforma online compensatii.gov.md a adus la cunoștința publicului categoriile de vulnerabilitate energetică în cadrul programului de compensații pentru consumatorii moldoveni. Aceștia sunt acum în măsură să verifice gradul lor de vulnerabilitate accesând site-ul menționat și, în caz de neconformitate, pot depune contestații la Ministerul Muncii.

Astfel, Guvernul a alocat o sumă considerabilă, aproape 2,8 miliarde de lei, pentru a acoperi compensațiile la energie în acest an.

Aceste compensații nu se rezumă doar la facturi, ci includ și plăți monetare directe de 800 de lei per gospodărie. Cu un plafon de consum de 180 de metri cubi pentru gaze, tarifele variază în funcție de categoria de vulnerabilitate.

Cei încadrați în categoria de vulnerabilitate extremă beneficiază de tarife reduse, extinzându-se avantajele și asupra facturilor de energie electrică și termică. În vederea susținerii și informării consumatorilor, platforma a pus la dispoziție Linia verde 0 8000 5000 și adresa de e-mail [email protected].

Această inițiativă guvernamentală vizează să ofere compensații corecte pentru aproximativ 80% dintre gospodării, având un impact semnificativ asupra costurilor energetice în perioada rece. Consumatorii sunt încurajați să utilizeze resursele puse la dispoziție pentru a clarifica orice întrebări sau nelămuriri privind programul de compensații la energie.

 

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie.

In this article