Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la câteva zile după ce a fost incendiată de un fost iubit

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la câteva zile după ce a fost stropită cu benzină și incendiată de un fost iubit, informează BBC News. Maratonista ugandeză în...

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la câteva zile după ce a fost stropită cu benzină și incendiată de un fost iubit, informează BBC News.

Maratonista ugandeză în vârstă de 33 de ani, care a participat la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, a suferit arsuri grave în urma atacului care a avut loc duminică. Autoritățile din nord-vestul Kenyei, unde Cheptegei locuia și se antrena, au declarat că aceasta a fost atacată după ce s-a întors acasă de la biserică. Un raport depus de un administrator local susține că atleta și fostul ei partener se certau pentru o bucată de pământ. Poliția spune că este în curs o anchetă.

Există îngrijorări cu privire la cazurile tot mai frecvente de violență împotriva atletelor din Kenya. Cheptegei este a treia care a murit din octombrie 2021. Vorbind cu jurnaliștii în fața spitalului unde a fost tratată, tatăl ei, Joseph Cheptegei, a declarat că a pierdut o fiică care era „foarte solidară” și a cerut guvernului kenyan să se asigure că se va face dreptate.

Dr. Owen Menach, șeful Moi Teaching and Referral Hospital din Eldoret, a declarat presei locale că atleta a murit după ce toate organele i-au cedat.

„Suntem profund întristați să anunțăm decesul atletei noastre, Rebecca Cheptegei, în această dimineață, care a căzut tragic victimă violenței domestice. Ca federație, condamnăm astfel de acte și facem apel la justiție. Fie ca sufletul ei să se odihnească în pace”, a anunțat  federația de atletism din Uganda într-o postare pe X.

Atactorul spoirtivei, fost iubit al lui Cheptegei a fost, de asemenea, internat în spital – dar cu arsuri mai puțin grave. El se află încă la terapie intensivă, dar starea sa „se îmbunătățește și este stabilă”, a declarat Dr. Menach.

„Cuplul a fost auzit certându-se în fața casei lor. În timpul altercației, iubitul a fost văzut turnând un lichid pe femeie înainte de a o incendia”, a declarat șeful poliției locale, Jeremiah ole Kosiom, citat de presa locală.

Informațiile disponibile arată că Cheptegei, originară dintr-o regiune aflată chiar dincolo de granița cu Uganda, a cumpărat un teren în comitatul Trans Nzoia și și-a construit o casă, pentru a fi aproape de numeroasele centre de pregătire atletică din Kenya.

„Acesta a fost un act laș și lipsit de sens care a dus la pierderea unei mari atlete. Moștenirea ei va continua să dăinuie”, a declarat șeful comitetului olimpic din Uganda, Donald Rukare, pe X.

Vorbind cu reporterii, la începutul săptămânii, tatăl ei, Joseph Cheptegei, a declarat că se roagă „să se facă dreptate pentru fiica mea”, adăugând că nu a văzut niciodată în viața lui un act atât de inuman.

Cheptegei s-a clasat pe locul 44 la maraton la recentele Jocuri Olimpice de la Paris. De asemenea, ea a câștigat aurul la Campionatul Mondial de Alergare Montană și Trail Running din Chiang Mai, Thailanda, în 2022.

Moartea ei survine după uciderea colegelor atlete est-africaei Agnes Tirop în 2021 și Damaris Mutua în 2022, partenerii acestora fiind identificați de autorități ca principalii suspecți în ambele cazuri.

Soțul lui Tirop se confruntă în prezent cu acuzații de crimă, pe care le neagă, în timp ce prietenul lui Mutua este în continuare căutat de autorități.

 

In this article