Armenia şi Azerbaidjan se acuză de violenţe la frontiera comună

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, marţi, că au lansat tiruri de armă peste frontiera comună, incident soldat cu doi morţi în rândul soldaţilor armeni, potrivit autorităţilor de...

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, marţi, că au lansat tiruri de armă peste frontiera comună, incident soldat cu doi morţi în rândul soldaţilor armeni, potrivit autorităţilor de la Erevan.

Marţi dimineaţă, ”unităţi ale forţelor azere au deschis focul asupra poziţiilor armene din apropiere de Nerkin Hand’, un sat din regiunea Siunik (sudul Armeniei), învecinată la est cu Azerbaidjan şi la sud-vest cu enclava azeră Nahicevan, a anunţat Ministerul Apărării armean într-un comunicat, scrie Agerpres.

”Potrivit primelor informaţii, sunt doi morţi de partea armeană şi răniţi”, a precizat ministerul citat.

La rândul său, Ministerul Apărării azer a acuzat forţele armene că au deschis focul de armă în două rânduri, luni seară, asupra poziţiilor azere ”în direcţia satului Kohanabi”, din regiunea Tovuz (nord-vestul Azerbaidjanului).

Erevanul a respins aceste acuzaţii, afirmând că ele ”nu corespund cu realitatea”.

Acest incident intervine la scurt timp după realegerea lui Ilham Aliev (62 de ani) în funcţia de preşedinte al Azerbaidjanului. Aflat la putere deja de două decenii, Aliev a beneficiat de victoria sa militară din septembrie 2023 contra separatiştilor armeni din Karabah, ceea ce a pus capăt unei perioade de 30 de ani de secesionism, marcată de două războaie.

Preşedintele azer este însă suspectat că are alte ambiţii teritoriale: controlul asupra regiunii armene Siunik, pentru a lega enclava Nahicevan de restul Azerbaidjanului.

In this article