Aproximativ 20 de mii de oameni au sărbătorit, la Orhei, ziua fondării localității și Hramul, dar și victoria obținută la alegerile locale

Piața „Vasile Lupu”, din centrul orașului Orhei, a devenit neîncăpătoare miercuri. Aproximativ 20 de mii de oameni s-au distrat la concertul organizat cu ocazia împlinirii a 469 de...

Piața „Vasile Lupu”, din centrul orașului Orhei, a devenit neîncăpătoare miercuri. Aproximativ 20 de mii de oameni s-au distrat la concertul organizat cu ocazia împlinirii a 469 de ani de la fondarea localității și Hramului, sărbători marcate în fiecare an, pe 8 noiembrie. Totodată, locuitorii municipiului au sărbătorit victoria înregistrată la alegerile locale din 5 noiembrie, în urma cărora Tatiana Cociu, candidat susținut de Ilan Șor, a câștigat detașat funcția de primar. În context, Ilan Șor a dat asigurări că Orheiul va deveni cel mai frumos din Europa.

Ilan Șor, cetățeanul de onoare al municipiului și raionului Orhei, la inițiativa căruia a fost modernizat orașul și toate localitățile din acest raion, dar și alte sate și orașe din țară, a venit cu un mesaj de felicitare pentru orheieni și cu noi promisiuni.

„Vă felicit cu ocazia zilei și Hramului orașului nostru! Vă doresc sănătate, multă baftă și iubire. Orașul Orhei este cel mai frumos din țara noastră, iar scopul nostru este ca acesta să devină cel mai frumos din Europa. Sunt sigur că vom reuși acest lucru. Împreună, am făcut minuni, am obținut victorii și am demonstrat că Moldova poate fi altfel. În pofida tuturor piedicilor, în ciuda celor care ne invidiază, vom obține victoria finală. Vă iubesc, dragi locuitori ai orașului Orhei”, a declarat Ilan Șor.

Mesaje de felicitare au fost transmise de pe scena din centrul Orheiului și către reprezentanții din conducerea municipiului și raionului Orhei, deputații din Parlamentul Republicii Moldova, Bașcanul Găgăuziei și oaspeții evenimentului. Printre ei, primarul în exercițiu, Pavel Verejanu, edilul ales al orașului,Tatiana Cociu, Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, deputatul Marina Tauber, vicepreședintele raionului Orhei, Irina Bogaciuc, precum și președintele Partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu. Cu toții au dat asigurări că proiectele frumoase vor continua la Orhei, precum și în toate localitățile din țară, și le-au mulțumit oamenilor pentru susținerea constantă.

 

La eveniment au fost prezenți oaspeți din Găgăuzia, în frunte cu Bașcanul autonomiei, Evghenia Guțul, care i-au felicitat pe orheieniși i-au familiarizat cu cultura găgăuză.

 

În cadrul sărbătorii, a fost amenajată o curte cu tematică găgăuză, care a fost vizitată de mii de locuitori și oaspeți ai Orheiului. Aici, vizitatorii au făcut cunoștință cu tradițiile familiei găgăuze, să savureze bucate specifice bucătăriei găgăuze, iar copiii din cadrul ansamblului folcloric „Changjaaz” au defilat în costume naționale, demonstrând bogata moștenire culturală a poporului găgăuz.

 

Totodată, pe scenă au evoluat artiști din Găgăuzia, inclusiv fanfara Bașcanului Găgăuziei, care a oferit sărbătorii un colorit muzical deosebit, și a bucurat oaspeții cu performanța lor.

 

Artiști din Găgăuzia, inclusiv fanfara Bașcanului Găgăuziei, au cântat de pe scena festivalului de la templul din Orhei, dând evenimentului o savoare muzicală deosebită și încântându-i pe oaspeți cu performanțele lor.

Până la partea oficială a programului de seară și ulterior pe scenă au ieșit, rând pe rând, interpreți autohtoni, dar și din străinătate, care au creat o atmosferă de sărbătoare de neuitat. Printre ei și îndrăgita formație „DoReDos” din Râbnița, care a reprezentat Moldova la Eurovision Song Contest 2018.

Printre surprizele pregătite pentru participanții la concert a fost și trupa de muzică etno și populară „Nemuritorii”, din România, care i-a surprins plăcut pe cei prezenți cu melodii vechi reînviate, dar și prin repertoriu, interpretare și ținută scenică. Profesorul Constantin Ungureanu, la inițiativa căruia a fost înființată această trupă, a dezvăluit că nicăieri nu este un public mai frumos și generos decât în Republica Moldova. Oamenii i-au întâmpinat pe artiști cu căldură, le-au ascultat melodiile, au dansat și s-au veselit.

Și Luis Gabriel din România, unul dintre cei mai moderni interprețiapăruți pe piața muzicală, care a cântat piesa intitulată „Toate diamantele”, a făcut senzație. Când a urcat pe scenă, artistul a fost aclamat de miile de oameni adunați la concert, care au cântat și dansat pe melodiile îndrăgitului interpret și ale trupei sale. Artistul a recunoscut că vine cu mare drag în Republica Moldova, deoarece simte că este iubit aici.

O altă surpriză a serii – DJ Aligator din Norvegia, i-a făcut pe fani să simtă din plin vibrațiile muzicii electronice. Participanții la concert, cu adevărat, au simțit o influență magică, dansând și relaxându-se pe ritmurile pieselor energice.

 

Înainte de concert, organizatorii au pregătit un program de excepție și pentru copii. Copiii au primit o imensă plăcere de la comunicarea cu animatorii, deghizați în personajele îndrăgite din desenele animate preferate și au făcut poze cu ei. De asemenea, micuții au participat la concursuri și au dansat alături de „Fetița cu Surprize”, care promovează creativitatea copiilor în spectacole muzicale.

În Piața „Vasile Lupu”, a fost amenajat și un târg al celor mai iscusiți meșteri populari din raionul Orhei, dar și din alte localități din țară. Olari, cioplitori în lemn, cojocari, iconari, fierari și artizani din alte bresle și-au expus lucrările, care au stârnit curiozitatea și admirația vizitatorilor. Copiii au avut de unde alege jucării personalizate croșetate și bijuterii confecționate manual. De asemenea, la târg au putut fi găsite bucate tradiționale, pâine coaptă în brutăriile artizanale, dulcețuri, ca la bunei și bunicuțe, miere de albine, produse confecționate din ceară și alte bunătăți.

Manifestările dedicate zilei și Hramului orașului Orhei s-au încheiat cu un spectaculos foc de artificii, care a durat câteva minute, și i-a încântat pe toți cei prezenți în Piața „Vasile Lupu”.

In this article