ANRE a amendat Moldovatransgaz cu 34 de milioane de lei

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a amendat operatorul sistemului de transport al gazelor naturale (OST), S.R.L. „Moldovatransgaz”, cu 34 de milioane de lei. Potrivit Agenției, operatorul...

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a amendat operatorul sistemului de transport al gazelor naturale (OST), S.R.L. „Moldovatransgaz”, cu 34 de milioane de lei.

Potrivit Agenției, operatorul a fost amendat pentru nerespectarea obligațiilor legale de a asigura independența sa față de întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală, S.A. „Moldovagaz”, care se ocupă de furnizarea gazelor naturale.

Această cerință privind asigurarea independenței și separării OST al gazelor naturale este reglementată atât de prevederile Legii cu privire la gazele naturale, cât și de Pachetul Energetic III, iar nerespectarea acestei obligații atrage după sine aplicarea sancțiunii financiare, conform articolului 113, alineatul (3), litera b) al Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.

Decizia de a aplica această sancțiune a fost luată în urma unor investigații detaliate și a eforturilor ANRE de a asigura conformitatea cu reglementările din domeniul energiei. În conformitate cu Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 563 din 15 septembrie 2023, sancțiunea financiară impusă S.R.L. „Moldovatransgaz” va fi transferată în bugetul de stat.

Potrivit ANRE, această acțiune reprezintă un pas semnificativ în eforturile de reglementare și monitorizare a sectorului energetic din R. Moldova, cu scopul de a asigura transparența, independența și conformitatea cu normele internaționale în domeniu.

In this article