Autoritatea Națională de Integritate (ANI) urmează să verifice neconcordanțele din declarația de avere și interese a fostului secretar general al Președinției, Andrei Spînu. Andrei Spînu este beneficiarului direct al unei rețele de companii offshore prin care a reușit să obțină o avere impresionantă la vârsta de doar 34 de ani, fiind cel mai bogat candidat din Partidul Acțiune și Solidaritate, formațiune cotată cu cele mai mari șanse la alegerile din 11 iulie.
Companiile lui Andrei Spînu înregistrau o cifră de afaceri de doar câteva mii de euro, dar el încasa milioane anual din ”dividende”, iar la ultimul raport financiar pe anul 2020 s-a ajuns la sume de cifre de milioane de dolari, conform extraselor financiare din registrul britanic Company House.
Gurile rele vorbesc că prin firmele lui Andrei Spînu ar fi spălați bani care nu provin chiar din surse curate, având în vedere că acesta este un apropiat al lui Vlad Filat și scanda împreună cu membrii PLDM: Libertate lui Filat!
O asociație britanică a traducătorilor îl acuză pe Andrei Spînu și acoliții săi de fraudă și spălare de bani, precum și faptul că își păcălește clienții deoarece unde sunt înregistrate firmele sale fantomă nu au ofiicii la adresele la care figurează. Spînu folosește compania mamă din Republica Moldova Travod Limited SRL, unde are oficiu și angajați, cu ajutorul cărora își păcălește clienții internaționali.
Linkurile active din Kompromatul britanic nu pot fi accesate din Republica Moldova, doar cu ip de Europa sau alte state. Andrei Spînu și prietenii săi au avut grijă ca informația să nu ajungă și la cetățenii din Moldova.
Partenerii lui Andrei Spînu în rețeaua de firme fantomă de pe tot globul sunt Matei Sergiu, Andrei Stipanov, Mihai Stipanov, Ana Boișteanu și alții.
Andrei Spînu și-a dat demisia din funcția de viceministru al Tineretului și Sportului pentru că nu își putea deschide cont în Elveția la CIM BANQUE SA deoarece figura ca expus politic. Legislația elvețiană în domeniul bancar este foarte strictă și se fac verificări minuțioase pentru a preveni spălarea de bani. Spînu și partenerii săi au găsit o portiță în CIM BANQUE SA deoarece deschide cont bancar prin video conferință și mai trece cu vederea la anumite aspecte, lucru neacceptat de băncile renumite din Elveția. Andrei Spînu se afla și în incompatibilitate în perioada când ocupa postul de viceministru pentru că figura și ca adminstrator al companiei din Hong Kong.
Compania TRAVOD International controlată de Spînu se prezintă ca lider în industria serviciilor de traducere, localizare și interpretare globală pe o piață cu o cifră de afaceri totală de 46,52 miliarde de dolari. Cu toate acestea, raportul (rapoartele) anuale al Travod Limited nu există/nu se găsesc nicăieri, cu excepția „contului de companie micro” disponibil de la Companies House (Marea Britanie), în care „liderul Travod” arată 1.563 de lire sterline în active. Frumos… La 31 martie 2019, poziția financiară a TRAVOD International arată un bilanț în valoare de 1.666.868 GBP.
Nu ne putem aștepta la ceva de la procurorii din Republica Moldova, însă Agenția Națională de Integritate l-ar putea scoate definitiv pe Andrei Spînu din politică așa cum își doresc și partenerii lui de afaceri. Salariații lui Spînu sunt doar din Republica Moldova și nu are oficii în Marea Britanie, SUA sau Hong Kong așa cum pretinde în fața clienților internaționali, pentru că preferă să plătească salarii mizere sau să intermedieze contractele.
Partenerii lui Andrei Spînu
Ultimele declarații de avere depuse de Andrei Spînu
Andrei Spînu este beneficiarul direct al companiei din Hong Kong OneTwoStart. 10TV va publica și auditul companiei din Hong Kong, îndată ce va intra în posesia acestuia.
PS300039258227_01 by FreePress