Analist politic: PACE a schimbat fața campaniei electorale actuale

După ce s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților în cursa electorală, analistul politic Maxim Braila a făcut o radiografie a candidaților înscriși la funcția...

După ce s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților în cursa electorală, analistul politic Maxim Braila a făcut o radiografie a candidaților înscriși la funcția de deputat, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Într-un editorial, publicat pe Politics.MD, Braila constată că actuala campanie electorală se bazează pe strategii și concepte învechite, de altfel, tipice pentru Republica Moldova în ultimii 10 ani.

Potrivit analistului, deși sondajele de opinie arată cine sunt “favoriții” în acest scrutin, din punct de vedere a analizei politice echipa partidului politic PACE a schimbat fața campaniei electorale actuale.

„Atitudinea ofensivă pe care o are Cavcaliuc față de clasa politică reprezintă un suflu nou în politica moldovenească, care poate genera și rezultate neașteptate după scrutin. Mai mult, aceste viziuni pot oferi alegătorilor, mai cu seamă celor indeciși o opțiune de vot, și pot stimula participarea mai activă a cetățenilor la alegeri”, explică Braila.

În al doilea rând, analistul politic susține că prin acțiunile pe care le-a întreprins această echipă, inclusiv contestarea deciziei CEC-ului și solicitarea a 220 secții de vot pentru diasporă, PACE a reușit într-un termen restrîns să se poziționeze clar pe eșchierul de dreapta.

„.Mult mai mult, PACE a înregistrat și o altă reușită personală – și anume să devină cunoscut în spațiul public. La moment există zeci de partide care pe parcursul a mai multor ani nu reușesc această performanță – cetățenii elementar nu îi cunosc. PACE s-a poziționat activ în ultima perioadă drept o formațiune cu obiective și acțiuni mai mult sau mai puțin clare pentru societate. De ce menționez „clare” – pentru că nu lasă loc de interpretări, fiind percepute omogen de către toți cetățenii. A doua întrebare deja survine, dacă acestea vor reuși să atragă încrederea oamenilor de partea sa”, întreabă analistul.

Pe final, Braila spune că reieșind din experiența electorală a R.Moldova, partidul PACE încearcă să pună în practică o nouă viziune și se poziționează drept o formațiune responsabilă.

In this article