Analist politic: Maiei Sandu îi va fi foarte greu să restabilească încrederea cetățenilor, după eșecul de ieri. Aș zice că e practic imposibil

Cadidatul PSRM în circumscripția Hânceşti, Ștefan Gațcan, a câștigat scrutinul de duminică, deoarece  candidata PAS, Olesea Stamate, și liderul formațiunii, Maia Sandu, nu au dorit să câștige....

Cadidatul PSRM în circumscripția Hânceşti, Ștefan Gațcan, a câștigat scrutinul de duminică, deoarece  candidata PAS, Olesea Stamate, și liderul formațiunii, Maia Sandu, nu au dorit să câștige. Este opinia exprimată de analistul politic Ian Lisnevsci, care consideră că „PAS a cedat o victorie totală la nivel național”.

„PAS a avut posibilitate să câștige dividende politice enorme, anume la nivel național. Toți, societatea, lucrătorii și membrii CEC așteptau că în plin Cod Roșu de COVID-19, Maia Sandu și Olesea Stamate se vor retrage din alegeri. Ar fi fost o victorie națională. Anume din această cauză candidatul PAS a pierdut, și nu doar pe termin scurt, ci și pe termen lung. După această greșeală uriașă, partidului PAS îi va fi foarte greu să restabilească încrederea cetățenilor. Aș zice că e practic imposibil”, notează Ian Lisnevschi, într-un editorial publicat de portalul politics.md.

La rândul său, jurnalistul Nicolae Negru crede că PAS şi PPDA au pierdut alegerile din circumscripția Hânceşti, deoarece nu au propus un singur candidat, ci au preferat să-şi sprijine propriii pretendenți.

„Dacă partidele proeuropene mergeau cu un singur candidat, câștigau un mandat important din punct de vedere simbolic. PAS are o poziție puternică, dar insuficient de puternică pentru a învinge de unul singur. Din păcate, rezultatul alegerilor poate adânci discordia dintre PAS și PPDA, ceea ce nu ar fi bine în perspectiva alegerilor prezidențiale. O corabie cu mulți căpitani riscă, după cum s-a văzut la Hâncești, să dezorienteze matrozii și să naufragieze”, consideră Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional.

In this article