Amenințări teroriste la Eurovision 2024: Suedia în alertă maximă

Forțele de ordine echipate cu dispozitive de apărare terestre și aeriene, în special drone, vor asigura securitatea în timpul concursul de muzică Eurovision din acest an, care va...

Forțele de ordine echipate cu dispozitive de apărare terestre și aeriene, în special drone, vor asigura securitatea în timpul concursul de muzică Eurovision din acest an, care va avea loc la centrul sportiv și de divertisment Malmo Arena din orașul suedez Malmo.

Poliția suedeză a întocmit un raport special de 23 de pagini despre posibilele amenințări din timpul evenimentului, dintre care majoritatea sunt clasificate.

Raportul evidențiază natura largă a amenințărilor, care includ potențiale atacuri cibernetice, întreruperea difuzării emisiei de către hackeri, acte de nesupunere civilă, în timp ce Suedia este considerată o „țintă prioritară” pentru grupările teroriste islamiste, notează Euronews.

„Securitatea va fi riguroasă”, a declarat Petra Stenkula, șeful zonei de poliție din Malmö, potrivit postului suedez TV4.

„Aceste pregătiri de securitate sporite au loc pe măsură ce Suedia este considerată de poliție o țintă prioritară pentru grupările teroriste islamiste”, a declarat Stenkula.

Poliția notează, de asemenea, posibilitatea unor demonstrații împotriva Israelului, ai cărui reprezentanți participă la competiție .

Organizația „Grupul Palestinian” din Malmö și-a anunțat deja intenția de a organiza proteste la care vor participa zeci de mii de oameni.

Deși principala întrebare ar trebui să fie dacă ABBA va apărea pe scenă, având în vedere cei 50 de ani de la victoria lor din 1974 cu „Waterloo”, problema care îi preocupă pe toți acum este: „Care proteste vor afecta competiția?”, notează sursa citată.

Eurovisionul din acest an a fost deja zguduit de controverse cu privire la participarea Israelului, care i-a determinat pe mulți să boicoteze evenimentul și a stârnit apeluri pentru excluderea Israelului. Mulți au cerut, de asemenea, artiștilor înșiși să se pronunțe împotriva implicării Israelului.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul, a rezistat solicitărilor ca Israelul să fie exclus, dar a ordonat țării să schimbe versurile cântecului, intitulat inițial „Ploaia de octombrie”, o aparentă referire la atacul Hamas din 7 octombrie. Redenumită „Uragan ”, balada va fi interpretată de cântărețul Eden Golan.

Semifinalele concursului Eurovision au loc marți, 7 și joi, 9 mai, înainte de Marea Finală de sâmbătă, 11 mai.

In this article