Alexandru Tănase îngroapă ideea lansată de Maia Sandu cu privire la referendum

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că Parlamentul Republicii Moldova oricum nu va putea fi dizolvat, chiar dacă se va ajunge la un referendum în procedura...

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, susține că Parlamentul Republicii Moldova oricum nu va putea fi dizolvat, chiar dacă se va ajunge la un referendum în procedura de impeachment. Juristul a precizat, într-un interviu pentru presa de la Chișinău, că în pofida unui plebiscit, oricum va trebui respectată procedura constituțională de numire a unui nou Guvern, în care nu poate fi omis Legislativul.

”Cu toate acestea, chiar dacă am admite, prin absurd, că se va ajunge la un astfel de referendum, indiferent de rezultatele votului, Parlamentul oricum nu va putea fi dizolvat. Astfel, cei care „coc” astfel de idei năstrușnice trebuie să înțeleagă că, finalmente, după luni sau chiar ani de „măcel” politic, se va ajunge exact la același punct de pornire: dizolvarea Parlamentului, fără ca majoritatea deputaților să accepte acest lucru, nu va fi posibilă. După care va trebui să se revină, din nou, la procedurile de formare a Guvernului”, a spus fostul judecător la CC.

Maia Sandu a declarat că nu se va conforma deciziei Curții Constituționale, care a anulat decretul președintelui prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat la funcția de premier. Sandu a spus că există doar două căi de soluționare a crizei politice: referendum sau alegeri parlamentare anticipate.

In this article