Alertă în Moldova: Două cazuri de pestă porcină africană în Dondușeni și Briceni

În raioanele Dondușeni și Briceni au fost înregistrate două cazuri de pestă porcină africană(PPA). Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că au fost depistați doi porci infectați...

În raioanele Dondușeni și Briceni au fost înregistrate două cazuri de pestă porcină africană(PPA).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că au fost depistați doi porci infectați de PPA, unul domestic în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noiși și unul sălbatic în raionul Briceni, comuna Bogdăneșt, transmite breakingnews.md cu referire la tv8.md.

În scurt timp ANSA a efectuat toate măsurile de carantină și au fost stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de Pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț.

În acest context, ANSA a suspendat mișcarea porcilor din gospodăriile din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.

Comisiile pentru Situații Excepționale, din aceste raioane, vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.

Conform precizărilor Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor, pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate, în total, cinci focare de Pestă porcină africană: patru au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.

ANSA îndeamnă cetățenii să procurare animale din exploatații autorizate, care dețin certificate veterinare în original. De asemenea, să evite procurarea cărnii de porc și a produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).

In this article