Alertă în India: Un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah

Autoritățile sanitare din statul Kerala, India, au emis o alertă după ce un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah. Alte 60 de persoane au...

Autoritățile sanitare din statul Kerala, India, au emis o alertă după ce un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah. Alte 60 de persoane au fost identificate ca fiind în categoria cu risc ridicat de a avea boala. Ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, a declarat că băiatul, originar din orașul Pandikkad, a murit duminică, la doar o zi după ce s-a confirmat că este infectat cu virusul. Cei care au intrat în contact cu el au fost izolați și testați, conform BBC.

Autoritățile au cerut locuitorilor să ia măsuri de precauție, cum ar fi purtarea măștilor în zonele publice și evitarea vizitelor în spitale. Infecția cu virusul Nipah este o boală zoonotică, transmisă de la animale precum porcii și liliecii frugivori la oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Virusul se poate transmite și prin alimente contaminate și contactul direct cu o persoană infectată.

OMS a clasificat virusul Nipah ca fiind un agent patogen prioritar datorită potențialului său de a declanșa o epidemie. Unele părți din Kerala sunt deosebit de vulnerabile la acest virus. Potrivit unei investigații publicate de Reuters anul trecut, urbanizarea rapidă și defrișările masive au creat condiții ideale pentru apariția unui virus precum Nipah. Experții afirmă că pierderea habitatului a determinat animalele să trăiască mai aproape de oameni, facilitând astfel transmiterea virusului.

Guvernul statului Kerala a anunțat recent că elaborează un plan de acțiune pentru prevenirea unui focar. Anul trecut, autoritățile din statul Kerala au închis școli și birouri după ce au confirmat cinci cazuri de Nipah. În prezent, nu există niciun vaccin pentru acest virus, care are o rată de mortalitate de până la 75% dintre cei infectați. Simptomele inițiale includ dureri de cap și somnolență, dar pot progresa rapid către comă în câteva zile.

In this article