Alaiba propune mai multe ore de muncă pentru studenții străini care vor să muncească

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, propune să mărească numărul de ore pe săptămînă pentru studenții străini care doresc să muncească part-time în Republica Moldova. Potrivit oficialului, conform legislației din...

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, propune să mărească numărul de ore pe săptămînă pentru studenții străini care doresc să muncească part-time în Republica Moldova.

Potrivit oficialului, conform legislației din țara noastră, persoanele cu drept de ședere pentru studii au dreptul să lucreze maximum 10 ore pe săptămînă adică 40 de ore pe lună. De aceea, ministrul propune ca numărul orelor de muncă să crească pînă la 30.

„Sînt mulți studenți străini care lucrează, dar sînt limitați. În același timp, una din principalele probleme structurale cu care se confruntă angajatorii în Moldova e lipsa forței de muncă. Exemplu: în Finlanda, unde mi-am făcut și eu studiile și am și muncit part-time pentru a-mi susține existența, studenții străini au dreptul să muncească 30 de ore pe săptămînă.

O să propunem și noi să creștem la maximum 30 de ore pe săptămînă pentru acei studenți care vor să și muncească în Moldova. Da, oamenii vin pentru studii.

Dar dacă decid să muncească part-time și dacă le permite timpul, atunci să fie liberi o facă”, a menționat Alaiba. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sînt peste 5000 de studenți străini.

 

In this article