Dumitru Alaiba propune eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii mai multor țări, care vor să activeze în Republica Moldova.
Conform lui, astfel crește potențialul de dezvoltare economică, atractivitatea investițională a țării și sunt stimulate angajările.
Așadar, pe lângă cele 18 categorii de cetățeni străini care pot să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova, fără a avea permis de ședere, acest lucru ar posibil și pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și persoanele din Republica Albania, Statele Unite ale Americii, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Confederația Elvețiană, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Muntenegru, Regatul Norvegiei, Republica Serbia, Republica Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Liechtenstein.
Totodată, se propune majorarea plafonului limită al orelor de muncă pentru studenții străini de la 10 la 30 de ore pe săptămână.
„Avem nevoie de o creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să creștem cu 2-3% anual. Dorim să impulsionăm piața muncii din Republica Moldova pentru a deveni mai atractivi pentru investitori. Prin această inițiativă, lichidăm unul din blocajele economiei”, consideră Alaiba.
Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze după obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, notează Ministerul Economiei.
De asemenea, prin extinderea accesului pe piața muncii a cetățenilor din alte state, inclusiv a studenților, angajatorii vor putea suplini locurile de muncă vacante, vor asigura continuitatea activităților economice și vor atrage noi investiții străine.