
Ancheta privind spectaculosul furt de la Muzeul Drents din Olanda face un nou pas important. Poliția olandeză a anunțat marți arestarea celui de-al cincilea suspect în cazul sustragerii Coifului dacic de la Coțofenești și a trei brățări din aur, artefacte de o valoare istorică și financiară inestimabilă.
Suspectul este un bărbat de 36 de ani din Alkmaar, reținut în dimineața zilei de marți, la domiciliul său. O percheziție a fost efectuată în locuința acestuia, iar anchetatorii au confiscat mai multe suporturi digitale, care urmează să fie analizate.
Obiectele de tezaur, încă dispărute
În ciuda progresului anchetei și a celor cinci arestări operate până acum, artefactele furate nu au fost încă recuperate. Poliția olandeză a subliniat că prioritatea echipei de anchetă rămâne recuperarea Coifului și a brățărilor dacice.
Diederik Greive, procuror-șef în nordul Țărilor de Jos, a declarat că există în continuare speranțe solide că obiectele vor fi găsite. „Ne așteptăm să aflăm unde este Coiful. Avem suficiente informații care ne permit să mergem mai departe. Suspecții se află încă în custodie și sunt interogați în mod activ”, a declarat Greive într-o emisiune locală.
Un jaf ca-n filme
Jaful a avut loc în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2025, când hoții au pătruns în muzeul din Assen folosind un dispozitiv exploziv pentru a forța ușa de acces. În doar câteva minute, au reușit să fure patru piese extrem de valoroase: celebrul Coif de la Coțofenești, simbol al culturii dacice, și trei brățări de aur datând din aceeași perioadă. Valoarea totală a bunurilor furate a fost estimată la 5,8 milioane de euro.
Trei suspecți au fost reținuți la scurt timp după jaf în orașul Heerhugowaard, iar ulterior a fost arestată și o femeie, care deși eliberată, rămâne în vizorul anchetatorilor. Cel mai recent suspect, bărbatul din Alkmaar, nu este cel surprins în imaginile de supraveghere dintr-un magazin de hardware din Assen, ceea ce sugerează că ancheta vizează o rețea mai extinsă.
O echipă dedicată pentru recuperarea comorilor
Potrivit autorităților, o echipă specială de căutare, formată din zeci de persoane, lucrează intens pentru localizarea și recuperarea comorilor dispărute. „Avem situația sub control. Chiar ne așteptăm să aflăm unde este Coiful”, a reiterat procurorul Greive.
Ancheta continuă, iar presiunea publică pentru recuperarea pieselor de patrimoniu românesc rămâne ridicată.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!