Agricultorii mici și mijlocii vor primi contravaloarea accizei la motorină

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, au susținut un briefing de presă cu privire...

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, au susținut un briefing de presă cu privire la măsurile de susținere a agricultorilor. „Agricultorii mici și mijlocii vor primi contravaloarea accizei la motorină în totalitate”, a anunțat Bolea.

„S-a luat decizia de plată la 100% de costul accizei și asta e 2 lei și 95 de bani pe fiecare kg de motorină până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. Asta ar însemna că marea majoritate, 100% din agricultorii mici și mijlocii, vor primi contravaloarea accizei la motorină în totalitate”, a spus ministrul Agriculturii, transmite breakingnews.md cu referire la Unimedia.info.

„Împreună cu Guvernul elaborăm un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ al acestor crize asupra agricultorilor”, a mai declarat Bolea.

„În acest an avem o premieră atunci când Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1.750.000.000 de lei. O astfel de sursă financiară ce provine direct doar din bugetul de stat, AIPA nu a mai gestionat. Sursele financiare se distribuie pe mai multe programe de susținere. 70% din sursele financiare deja au fost alocate. În acest an, Guvernul a venit cu trei programe noi de susținere a agricultorilor și dezvoltare a localităților rurale: rambursarea accizei la motorină. Este în premieră, când AIPA implementează un astfel de mecanism. Pentru primul semestru au fost depuse 2.111 cereri, iar cei care vor utiliza motorina pentru perioada de toamnă până la 15 noiembrie vor putea să depună dosarul pentru al doilea semestru. Totodată, a fost implementat proiectul ce contribuie la îmbunătățirea funciară”, a declarat Diana Coșalîc.

In this article