Agricultorii au adus canistre în fața Parlamentului

Agricultorii au adus vineri, 16 februarie, canistre la Parlament. Gestul de protest vine la trei zile după ce Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a declarat că...

Agricultorii au adus vineri, 16 februarie, canistre la Parlament. Gestul de protest vine la trei zile după ce Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a declarat că R. Moldova „nu are nici două canistre” în care să depoziteze motorina donată de România pentru fermieri.

Deocamdată, niciun reprezentant al Legislativului nu a ieșit în fața fermierilor.

Un alt grup de fermieri protestează la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Potrivit oamenilor legii, producători de cereale agricole, „cu nepăsare au abandonat tehnica agricolă pe traseul Leușeni, blocând astfel orice cale de acces” pentru o salvare solicitată de un bărbat cu probleme cardiace.

Agricultorii cer în continuare acordarea motorinei din România și alocarea compensațiilor la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.

Vladimir Bolea a fost audiat joi, 15 februarie, în plenul Parlamentului în legătură cu situația din sectorul agricol. Oficialul a menționat că cel mai mult au avut de suferit producătorii de cereale și că agricultorii mici și mijlocii au primit în toamna anului 2023 câte 1240 de lei per hectar ca măsură de suport din partea Guvernului. În 2024, cei mai afectați fermieri ar urma să primească 2500 de lei per hectar. Totuși, ministrul a recunoscut că situația din agricultură este „dificilă”.

In this article