Producătorii agricoli din Moldova ar trebui să fie recunoscători autorităților pentru ajutorul acordat în situație dificilă, să renunțe la revendicări cu caracter ultimativ și să susțină calm negocieri cu Guvernul în limitele posibilităților acestuia, deoarece nimeni nu le datorează nimic, ținînd cont că este afacerea lor, riscurile lor, și ei nu umple populația cu produse gratuite.
Opinia aparține fostului vicepremier, ex-ministru al Economiei, iar în prezent expert independent Alexandru Muravschi, și a fost exprimată pe pagina sa de pe rețelele de socializare.
Adresîndu-se la vicespicherul Parlamentului Alexandru Slusari, deputat din partea Platformei DA, Alexandru Muravschi a menționat că înțelege foarte bine preocupările acestuia pentru sectorul agricol, ținînd cont de activitatea sa îndelungată în cadrul Asociației Naționale a Producătorilor Agricoli Uniagroproiect, inclusiv în postul de director executiv a acesteia.
„De aceea vă pasă de soarta acestui sector. Înțelegeți foarte bine că agrarienii din diverse țări sînt un instrument bun în mîinile politicienilor care promovează interesele fermierilor și mizează pe sprijinul lor în cadrul alegerilor. Dar astăzi Dvs sînteți vicepreședintele Parlamentului și trebuie să știți să fiți mai presus de interesele unui sector și să vă gîndiți la problemele țării în general”, a specificat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei.
El a reamintit cum a avut loc procesul de privatizare spontană a pămîntului și delapidarea bunurilor kolhozurilor și sovhozurilor, fiind organizat sub lozincile: „Faceți-ne proprietari, dați-ne libertate și noi vă vom umple cu produsele noastre”.
„Ați fost un participant activ al programei „Pămînt” care a apărut ca o necesitate de a restabili un fel de ordine în privatizare și a oferi oamenilor documente juridice ce confirmă dreptul lor de proprietate asupra pămîntului, iar pămîntul să fie inclus în circuit. Sper că nu ați renunțat la program. În orice caz eu nu am făcut acest lucru și nici nu am de gînd să-l fac. Știți foarte bine cum a fost formată și continuă să se formeze clasa proprietarilor de terenuri mari, o parte din ei au început să se transforme în latifundiști. Știți foarte bine cît de mult a fost investit în sectorul agrar prin diferite programe de creare a magazinelor agricole, cooperativelor agricole, în livrările de echipamente agricole în cele mai avantajoase condiții, restabilirea unor sisteme de irigare”, a scris Alexander Muravschi.
El a specificat că un mare ajutor în acest sens a fost oferit de partenerii noștri donatori din SUA, UE, Japonia.
„Fermierii au acceptat toate acestea, bogații au devenit mai bogați, dar care este randamentul sectorului? Țara este inundată cu produse ieftine interne? Sectorul agrar a devenit un utilizator activ al serviciilor de asigurări? Boierii noștri din agricultură își îndeplinesc obligațiile față de stat în ceea ce privește respectarea legislației muncii în angajarea lucrătorilor? Ei onorează pe deplin și onest obligațiile față de proprietarii terenurilor arendate? Cunoașteți foarte bine răspunsul, dar îl voi spune din nou: o mare parte din ei nu fac acest lucru, nu și încă o dată nu. Dar în fiecare an auzim de la ei: să fie scutiți de impozite sau să se reducă impozitele, să se plătească despăgubiri pentru cîteva hectare de prune bătute cu grindină, dați asta, dați ceea. Și toate acestea sub formă de revendicări categorice. Iată și acum ei blochează drumurile și cer, cer”, a scris fostul vicepremier, ex-ministrul Economiei al Moldovei.
El a îndemnat să se elucideze în ce temei ei CER ceva.
„Nimeni nu le datorează nimic. Este afacerea lor, este riscul lor. Ei umple populația cu produse gratuite, umple trezoreria cu impozite? Nu. Astăzi ei au probleme. Și cu toții înțelegem foarte bine că au nevoie de ajutor. Anume de ajutor, nu de îndeplinirea cerințelor lor ultimative. Iată și negociați calm cu Guvernul în limita posibilităților sale. Știți unde mai pot fi găsiți banii? Și eu știu. Dar eu și voi știm că orice bănuț suplimentar în sectorul agrar este bănuțul sustras de la alții, plătit și cîștigat de alții. Prin urmare, nu trebuie să-și rupă cămășile pe piept cerînd, ci să mulțumească pentru ajutorul oferit și să intre cît mai repede în cadrul juridic în toate direcțiile. Și Dvs, în calitate de vicepreședinte și fostul șef al Asociației lor, explicați-le că au nu numai dreptul de a-și apăra drepturile, ci și responsabilități față de stat și de angajații și arendatori. Sper că m-ați înțeles”, a scris Alexandru Muravschi.