Agricultorii amenință din nou cu proteste

Membrii Asociației „Forța Fermierilor” acuză guvernarea că le-a ignorat revendicările și anunță că vor relua protestele începând cu 14 august, dacă până atunci autoritățile nu vor îndeplini cerințele...

Membrii Asociației „Forța Fermierilor” acuză guvernarea că le-a ignorat revendicările și anunță că vor relua protestele începând cu 14 august, dacă până atunci autoritățile nu vor îndeplini cerințele agricultorilor.

Astfel, agricultorii cer în mod repetat organizarea imediată a unei întrevederi cu premierul Dorin Recean și aprobarea urgentă a regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România.

„Observăm o iresponsabilitate crasă din partea autorităților abilitate, care sfidează demonstrativ interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evită să realizeze propriile promisiuni. Peste 40 de zile sunt murate în coridoarele diferitor ministere proiectele Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România. Din câte vedem, săptămâna curentă nici nu este planificată ședința Guvernului, ceea ce înseamnă continuarea tergiversării procesului aprobării documentelor de sprijin pentru fermieri”, se arată în comunicatul Asociației.

Totodată, fermierii solicită introducerea, prin decizia CSEl, a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atât către creditorii privați, cât și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență.

„Agricultorii, care în  fiecare zi sunt asaltați de creditori și sunt nevoiți să achite datorii cu producția la prețuri mizere, timp de o lună primesc în bătaie de joc răspuns de la oficiali că se lucrează asupra conceptului moratoriului”, se mai arată în comunicat.

Agricultorii mai cer crearea pentru perioada vară-toamnă a coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

In this article