Afacere din pușcărie: Un deținut șantaja moldovencele cu poze intime

Chiar dacă se afla la închisoare, acest lucru nu l-a încurcat să-și ”deschidă o afacere”. Oamenii legii au deconspirat activitatea unui grup infracțional, dirijat de către un deținut...

Chiar dacă se afla la închisoare, acest lucru nu l-a încurcat să-și ”deschidă o afacere”.

Oamenii legii au deconspirat activitatea unui grup infracțional, dirijat de către un deținut al Penitenciarului nr. 17 din Rezina, bănuit de comiterea infracțiunilor de șantaj.

Potrivit oamenilor legii, din grupul infracțional făceau parte atât persoane aflate în detenție, cât și la libertate. Capul afacerii era un deținut de 20 de ani. Acesta a fost condamnat în anul 2018 la 12 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de omor, viol și tâlhărie.

Ca urmare a mai multor investigații, oamenii legii au stabilit schema prin care suspectul șantaja victimele. Astfel, acesta iniția conversații cu mai multe femei pe rețelele de socializare și dezvolta cu potențialele victime o relație de încredere, iar prin diverse metode le determina să-i expedieze fotografii în ipostaze intime. Ulterior, bănuitul estorca de la acestea sume bănești.

În capcană a nimerit și o moldoveancă ce plecase la muncă în Italia. De la aceasta deținutul a cerul 300 de euro pentru a nu publica imaginile pe Internet.

Ca urmare, la data de 15 decembrie 2021, oamenii legii au pus în executare mandatul de percheziționare a celulei deținutului. În rezultat, au fost depistate și ridicate trei dispozitive mobile, precum și un carnet cu datele victimelor.

Ulterior, a fost autorizat transferul deținutului în Penitenciarul nr. 13 – Chișinău, pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală. În urma analizei preliminare a dispozitivelor mobile depistate și ridicate în cadrul percheziției, a fost stabilită apartenența colegilor de celulă la acest caz, precum și implicarea acestora în alte cazuri similare, în privința cărora măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală continuă.

Oamenii legii întreprind în continuare măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului. Urmează ca procurorii PCCOCS să decidă asupra formulării și prezentării învinuirii pentru comiterea infracțiunii de șantaj de un grup criminal organizat. Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să demonstreze grijă la dezvăluirea imaginilor cu caracter intim și vigilență în situațiile în care acestea ar putea fi captate în mod ascuns.

In this article