Acuzații reciproce între Rusia și Ucraina: Atacuri și pagube la graniță

Update: Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane...

Update: Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren, relatează AFP și Agerpres.

Comitetul de anchetă rus a anunţat deschiderea unei investigaţii cu privire la o lovitură ucraineană asupra unui sat din regiunea rusă Briansk, aflată la frontiera cu Ucraina. El nu a precizat însă când a avut loc atacul.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că drone şi rachete au vizat sâmbătă mai multe zone din regiunea sa, în majoritatea cazurilor fără a face victime sau pagube materiale.

Însă, în oraşul Valuiki, situat la circa 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina, „cinci vagoane au fost avariate”, precum şi trei case. De asemenea, au fost afectate liniile de alimentare cu energie electrică, potrivit lui Gladkov.

Ministerul Apărării rus a afirmat că a forţele sale au doborât două drone ucrainene în regiunea Belgorod, dejucând tentative de „atac terorist”.

Loviturile ucrainene contra teritoriului rus s-au multiplicat în ultimele luni, în contextul contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul lunii iunie pentru a recuceri zonele aflate sub controlul forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Update: Armata rusă a devenit mai activă în direcția Bahmut, a scris comandantul Grupului de forțe de est al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, pe canalul său Telegram.

Potrivit acestuia, rușii încearcă să recucerească pozițiile pierdute anterior, iar forțele armate ucrainene resping atacurile.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, forțele sale desfășoară în prezent operațiuni de asalt la sud de Bahmut.

Update: Serviciile de informații militare ucrainene au declarat duminică că cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși cu o zi înainte într-o explozie la „cartierul general al ocupației” din Melitopol, după o acțiune a „rezistenței locale”, relatează AFP.

În urma „exploziei cartierului general de ocupație, cel puțin trei ofițeri ai Gărzii Ruse au fost eliminați”, au spus Serviciile de Informații pe Telegram, adăugând că această „acțiune de răzbunare” a fost efectuată de „reprezentanți ai mișcării locale de rezistență”. Orașul ucrainean ocupat Melitopol este important pentru logistica armatei ruse.

Update: Ucraina va avea suficiente resurse energetice pentru a trece prin iarna care urmează, dar o creștere a atacurilor rusești ar putea perturba rețelele de aprovizionare, a declarat sâmbătă seara ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, transmite Reuters.

„Avem suficiente resurse energetice, în această privință ne simțim liniștiți”, a declarat Galușcenko la televiziunea publică ucraineană.

„Întrebarea este în ce măsură viitoarele atacuri pot afecta aprovizionarea”.

În ultimele săptămâni, Rusia a atacat infrastructura ucraineană de 60 de ori, a declarat miercuri Kievul, ceea ce a generat îngrijorări că Moscova ar fi putut deja să înceapă o acțiune care să vizeze rețeaua electrică pentru o a doua iarnă de război.

Update: Rusia a pierdut în total 311.750 de soldați în Ucraina de la începutul războiului. Despre aceasta anunță Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Doar în ultima zi, 1.100 de soldați au murit, potrivit armatei ucrainene.

Armata a mai spus că Rusia a pierdut 5.349 de tancuri, 10.037 de vehicule blindate de luptă, 9.944 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.559 de sisteme de artilerie, 881 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 580 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.632 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

Update: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că Forțele de Apărare ale Ucrainei vor răspunde atacurilor rusești asupra Herson și regiunii.

”Desigur, forțele noastre de securitate și apărare vor răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson și a satelor din regiunea Herson. Așa se întâmplă întotdeauna”, a declarat Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

Forţele de Apărare ale Ucrainei au respins 59 de atacuri ruseşti, sâmbătă, în Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Şahtarske.

Potrivit Statului Major General, au avut loc 71 de ciocniri de luptă, în timp ce situaţia operaţională în estul şi sudul Ucrainei rămâne dificilă.

Forţele ruseşti au intensificat operaţiunile de luptă în sectorul Avdiivka. Pe lângă infanterie, acestea desfăşoară un număr semnificativ de vehicule blindate.

sursa

In this article