Activități realizate de Primăria Chișinău pentru susținerea persoanelor cu dizabilității

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Primăria Chișinău este alături de grijile și nevoile tuturor. Primarul general Ion Ceban spune că unii au nevoie de susținere și...

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Primăria Chișinău este alături de grijile și nevoile tuturor.

Primarul general Ion Ceban spune că unii au nevoie de susținere și suport pentru a reuși să realizeze ceea ce își doresc.

„Exemplu o voi da astăzi pe Felicia, care este fotograful Primăriei Chișinău și am invitat-o recent să facă parte din echipă. În continuare depunem toate eforturile în vederea exercitării efective a dreptului acestor categorii de persoane la educație, protecție, asistenţă socială şi medicală.

Doar pe parcursul anului 2022, persoanele cu dizabilități au beneficiat din partea municipalității de diverse forme de asistenţă:
➢ 20 000 persoane/familii au beneficiat de ajutoare materiale, în vederea realizării unor programe municipale cu destinație specială;
➢ 60 495 persoane au beneficiat de compensații/abonamente pentru călătoria în transportul public urban și suburban în raza municipiului Chișinău.
➢ 14 500 persoane au beneficiat de pachete cu produse alimentare prin intermediul Serviciului de alimentare.
➢ 1635 de persoane au fost asistate la domiciliu de către 144 lucrători sociali ai Serviciului de îngrijire socială la domiciliu.
➢ 1424 persoane adulte cu dizabilități au beneficiat de asistenţa şi suportul a 1310 asistenți personali, angajați în cadrul Serviciului social „Asistență Personală”.
➢ 97 de persoane adulte cu dizabilităţi au beneficiat de asistență socială şi psihologică, precum şi de servicii de reabilitare/recuperare (kinetoterapie), terapie ocupațională, prestate la domiciliu de către specialiştii Serviciului social „Echipă Mobilă”.
➢ 2000 de persoane au fost asigurate cu asistenţă umanitară sub formă de produse alimentare, prânzuri calde, vestimentație, produse de igienă și îngrijire, acordate cu suportul agenților economici, confesiuni religioase, Societatea Crucea Roşie, Agenția Turcă de Colaborare și Coordonare (TIKA), Misiunea socială Diaconia, etc.
➢ 1915 persoane au beneficiat de mijloacele ajutătoare tehnice şi protetico-ortopedice cu suportul confesiunilor religioase, Societatea invalizilor, CREPOR.
➢ 1143 persoane au beneficiat de servicii de protezare dentară gratuită.
➢ 2077 persoane au primit aparate auditive.
➢circa 800 membrii ai A.O. „Asociația Nevăzătorilor din Moldova“ beneficiază gratuit de consultații medicale oftalmologice, confecționarea ramelor de ochelari și a lentilelor speciale, cu deservire pe viață, datorită Acordului de colaborare încheiat între Primăria municipiului Chișinău şi ,,Farmacia Familiei””, a declarat Ceban.

Ceban spune că o prioritate pentru Primăria Municipiului Chișinău reprezintă asigurarea accesului la studii a copiilor cu necesități speciale și la servicii speciale și necesare.

„Primăria Chișinău investește și în infrastructura pentru persoanele cu nevoi speciale, atât în instituțiile sociale, cât și în infrastructura orașului.

Transportul public nou procurat este dotat cu rampe de acces pentru persoane cu dezabilități locomotorii. Colaborăm mereu cu reprezentanții asociațiilor din domeniu, inclusiv prin intermediul Consiliului Coordonator pentru situația persoanelor cu dizabilități pe lângă Primarul General al municipiului Chișinău. Vom continua colaborarea noastră pentru a putea face lucruri frumoase împreună”, a conchis Ceban.

In this article